Hronika

Napad na pravoslavni objekat u Sarajevu: Zapaljena vrata crkve

Napad na pravoslavni objekat u Sarajevu: Zapaljena vrata crkve
Napad na pravoslavni objekat u Sarajevu: Zapaljena vrata crkve

SARAJEVO - Nepoznata osoba ili više njih zapalila je vrata pravoslavne crkve svetog Save u Sarajevu, na Vrelu Bosne, tokom noći s nedjelje na ponedjeljak.

Čedomir Đelmo, sveštenik ove crkve u naselju Blažuj, koji je slučaj i prijavio policiji Kantona Sarajevo juče oko podne, istakao je da se srećom vatra sama ugasila, te da štetu još nisu procijenili.

"To se moglo desiti u periodu od 22 sata u nedjelju, do kada je bio kolega u crkvi, pa do ujutro. Zapaljena su vrata sa sjeverne strane crkve, ne glavni ulaz. I jedan tepih je počeo da gori, ali se čudom Božjim sve samo ugasilo. Bila je policija, obavili su uviđaj i pretpostavka je da je neko polio vrata nekim gorivom i zapalio s obzirom na to da nisu pronađeni neki predmeti, neka plastika pored", kazao je Đelmo.

On je naglasio da ovo nije prvi nemili događaj i napad kada je ova crkva u pitanju.

Podsjetio je da je u junu 2011. godine crkva išarana, te da su jedne prilike vrata koja su sada zapaljena bila djelomično provaljena, ali provalnici nisu uspjeli ući u crkvu. Napomenuo je i da su prije pet-šest godina poskidani oluci s crkve, a da su imali i slučaj kada su u travi našli bombu.

"Uhvaćen je krivac u slučaju kada je crkva išarana, ali nikada nismo obaviješteni šta je konkretno urađeno kasnije. Tog mladića stalno viđamo, čeka autobus", dodao je Đelmo.

U MUP-u Kantona Sarajevo su kazali da su o ovom događaju obavijestili dežurnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, te da je obavljen uviđaj i istraga je u toku.

Više informacija nismo mogli dobiti iz Tužilaštva KS, kao ni izjavu Nermina Pećanca, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prema posljednjem izvještaju Međureligijskog vijeća BiH, u periodu od novembra 2011. do novembra 2012. godine na njihovu adresu je pristiglo 27 izvještaja o napadima na vjerske objekte i vjerske službenike, od čega ih se 18 desilo na području FBiH. U izvještaju o monitoringu napada na vjerske objekte je istaknuto da ovaj broj vjerovatno nije konačan s obzirom na to da je riječ samo o napadima koji su prijavljeni Međureligijskom vijeću. Ipak, prema dostupnim podacima, od ovog broja u šest slučajeva su identificirani počinioci.

Izjave iz Međureligijskog vijeća u BiH povodom ovog posljednjeg napada juče nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije