Hronika

Monstrumu iz Kostajnice četiri godine zatvora za jezivi slučaj pedofilije

Monstrumu iz Kostajnice četiri godine zatvora za jezivi slučaj pedofilije
Foto: Pixabay | Monstrumu iz Kostajnice četiri godine zatvora za jezivi slučaj pedofilije

KOSTAJNICA - Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio D.K. iz Kostajnice na četiri godine zatvora zbog silovanja 9-godišnjeg dječaka, dok će mu se ponovo suditi za obljubu 15-godišnjaka.

Monstruozni slučajevi pedofilije otkriveni su davne 2014. godine. Žrtve su bili dječaci, koji su tada imali devet i 15 godina. Oni i njihove porodice na pravdu su čekali više od 10 godina, jer je zbog izmjena zakona i promjene nadležnosti zbog formiranja Okružnog suda i tužilaštva u Prijedoru suđenje više puta odgađano i počelo je tek 2021. godine.

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Prijedoru pedofil iz Kostajnice je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Osuđen je na četiri godine zatvora zbog produženog krivičnog djela polnog nasilja nad djetetom (9-godišnja žrtva), te na pet godina zatvora zbog obljube nad nemoćnim licem (15-godišnja žrtva) i kazne su objedinjene u jedinstvenu od osam godina. Međutim, nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Srpske potvrdio je samo dio presude koji se odnosio na 9-godišnju žrtvu i pravosnažno ga osudio na četiri godine.

U odnosu na obljubu nemoćnog lica, odnosno 15-godišnjnj žrtve, uvažena je žalba odbrane. Presuda je u tom dijelu ukinuta i predmet je vraćen na ponovo suđenje Okružnom sudu u Prijedoru.

Gnusni zločini počinjeni su u periodu od kraja juna do avgusta 2014. godine. U optužnici se navodilo da je D.K. u tri navrata silovao 9-godišnjaka, uz primjenu sile. U optužnici se navodilo da ga je u dva navrata izdvojio iz igre sa djecom, odveo iza škole i silovao, a treći put ga je odveo u kukuruzište u blizini kupališta. Žrtvi je prijetio da o tome ne smije nikome pričati, govoreći mu da će mu se u suprotnom osvetiti, te da će ih ”Bog kazniti”. Prema optužnici stariju žrtvu je obljubio u svojoj kući.

Kako saznajemo tužilaštvo je u žalbenom postupku tražilo veću kaznu za optuženog, ali je sud tu žalbu odbio kao neosnovanu, smatrajući da je izrečena kazna u srazmjeri sa težinom djela. Budući da je u ovom slučaju primjenjivan Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske, koji je izmijenjen 2017. godine, za polno nasilje nad djetetom bila je predviđena kazna od tri do 15 godina, dok je za obljubu nad nemoćnim licem predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora. To praktično znači da su optuženom izrečene minimalne kazne.

Novim Krivičnim zakonikom kazne za ovakve seksualne delikte su pooštrene, te su izuzete od ublažavanja kazne.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije