Hronika

Maloljetnik koji je ubio policajca ne ide u zatvor, može samo u popravni dom

Maloljetnik koji je ubio policajca ne ide u zatvor, može samo u popravni dom
Foto: Muhamed Pehlić | Maloljetnik koji je ubio policajca ne ide u zatvor, može samo u popravni dom

BOSANSKA KRUPA - Prema zakonu, maloljetniku koji je sinoć ubio jednog i ranio drugog policajca u Bosanskoj Krupi se ne može izreći kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloljetniku, već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najduže pet godina.

Rekla je ovo Merima Mešanović, glavna Kantonalna tužiteljica Tužilaštva USK na konferenciji za medije, koje je danas organizovalo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Amer Kozlica, direktor Uprave Policije USK, tom prilikom je izrazio saučešće porodici preminulog policajca.

"Sinoć oko 20.40 se dogodio napad na PS Bosanska Krupa, a tom prilikom je maloljetno lice uz upotrebu hladnog oružja - noža nanijelo povrede dvojici policijska službenika koji su u tom trenutku bili na dužnosti u PS Bosanska Krupa.

Od zadobijenih povreda, nažalost, policijski službenik Maran Ozren je podlegao, dok je kolega Hasanović Avdo prebačen u Kantonalnu bolnicu, gdje je nakon operativnog zahvata njegovo stanje stabilno", rekao je Kozlica.

Ističe kako im maloljetno lice nije bilo poznato od ranije.

"Nakon što sam dobio informaciju kao direktor Uprave policije, upućena je jedinica za specijalističku podršku, obaviješteno je tužilaštvo i formirana je uviđajna ekipa. O svemu su blagovremeno upoznati ministar unutrašnjih poslova i premijer USK.  Mi nismo ranije imali nikakva saznanja niti prijetnje prema policijskim službenicima", kazao je Kozlica.

Kako navodi, stanje bezbjednosti je pod kontrolom, naložene su dodatne mjere, a povećano je prisustvo policije na terenu.

Naveo je da se pričalo o mogućim motivima za napad, ali je naglasio da ne bi špekulisao niti uznemiravao javnost.

"Kao što sam naveo, odmah smo naredili dodatne mjere sigurnosti. Povećano je prisustvo policije na terenu,  a mislim da će se građani svakako osjećati sigurnije. Nije utvrđeno da li je uzvikivao određene povike ili riječi. Nakon provedenog istraživanja i saslušavanja svjedoka, mi ćemo izaći u javnost. Zbog stanja sigurnosti i daljeg sprečavanja uznemiravanja građana u kantonu i gradu, nećemo izlaziti u javnost sa špekulacijama", poručio je Kozlica.

Merima Mešanović, glavna Kantonalna tužiteljica Tužilaštva USK, rekla je da je tačno da je dežurni tužilac sinoć obaviješten o nemilom događaju, kao i da je postupajući tužilac zajedno sa pripadnicima sektora krim policije izašao na mjesto zločina, gdje su izvršene uviđajne radnje.

"Maloljetno lice, počinilac krivičnog djela, je zatečen na mjestu zločina te je uhapšen. Dežurna tužiteljica je, uz saglasnost, djelo okarakterisala kao djelo terorizma, jer se radi o terorističkom činu. Nezvanično, motiv je napad na instituciju, tj. policijsku stanicu kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva", poručila je Mešanovićeva.

Dodaje da je nakon hapšenja maloljetnika, izvršen i pretres kuće, te su oduzeti predmeti koji su važni i potrebni za dalji krivični postupak.

"U ovaj događaj je uključeno više agencija te da će se istraga provoditi prioritetno. Ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo dodatno poduzimati, u cilju zaštite istrage. Ovaj će se događaj pretresti u skladu s nadležnostima. Provjerit će se, pored motiva, da li je podstrekivan na ovo i da li stoje neke ekstremne grupe iza njega", rekla je tužiteljica.

Kada su u pitanju potencijalne kazne za maloljetnika zbog počinjenog zločina, kako je kazala, s obzirom na to da se radi o maloljetnom licu koje ima nepunih 15 godina, prema Krivičnom zakonu, on se smatra maloljetnikom.

"Propisana je kazna najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloljetniku već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najduže pet godina", zaključila je Mešanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije