Hronika

Maloljetni napadač na policajce biće saslušan u Tužilaštvu USK

Maloljetni napadač na policajce biće saslušan u Tužilaštvu USK
Foto: Muhamed Pehlić | Maloljetni napadač na policajce biće saslušan u Tužilaštvu USK

BIHAĆ - Maloljetni napadač koji je sinoć upao u Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, te nožem ubio jednog i ranio drugog policajca, biće doveden u Tužilaštvo USK gdje će biti saslušan u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, nakon čega će tužilac odlučiti o poduzimanju drugih radnji, saopšteno je iz Tužilaštva USK.

On je lišen slobode, te će mu biti dodijeljen branilac po službenoj dužnosti koji ima certifikat za postupanje u predmetima gdje je osumnjičeno lice maloljetnik.

“Želimo naglasiti da će Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, obzirom na prirodu ovog djela i svojstva počinioca, prioritetno postupati u ovom predmetu i da će se sve radnje hitno provoditi, kao i da je već u ovom trenutku uključeno više policijskih agencija u rad. Također je uključen Centar za socijalni rad Bosanska Krupa koji će vršiti socijalnu anamnezu maloljetnika i njegovih porodičnih prilika”, saopštili su iz Tužilaštva USK. Navode kako je sinoć izvršen i pretres porodične kuće maloljetnog napadača kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu koristiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

“S obzirom na neposredna saznanja na licu mjesta iz kojih proizilazi da je motiv ovog krivičnog djela bio napad na instituciju odnosno policijsku stanicu kao organ u cilju zastrašivanja stanovništva, dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona je ovo djelo kvalificirala kao terorizam”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, maloljetnik (15) je sinoć nešto prije 21 sat upao u zgradu Policijske stanice Bosanska Krupa, kojom prilikom je imao odjevni predmet preko polovine lica, te potom ušao u dežurnu sobu u kojoj su se u tom trenutku nalazila dva policijska službenika.

Bez ikakvog povoda napao ih je nožem, te je policajcu Ozrenu Maranu zadao povrede grudnog koša od kojih je ovaj kasnije preminuo, a drugom policajcu, Avdi Hasanoviću, povrede abdomena i glave.

U tom trenutku su u prostorije ušli drugi policijski službenici koji su savladali napadača i lišli ga slobode. Utvrđeno je da je napadač maloljetno lice s područja Bosanske Krupe, rođen 2009. godine.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koji je odmah izašao na teren i pod čijim nadzorom su pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili uviđaj do 00.30 sati, kaže se u saopštenju Tužilaštva USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije