Hronika

MUP RS: Nove prevare preko interneta, predstavljaju se kao BH Pošta (FOTO)

MUP RS: Nove prevare preko interneta, predstavljaju se kao BH Pošta (FOTO)
Foto: Dražan Pozderović | MUP RS: Nove prevare preko interneta, predstavljaju se kao BH Pošta

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je upozorio na novi oblik internet prevare, a kako navode, prevaranti šalju SMS poruke u kojima se lažno predstavljaju kao BH Pošta, tražeći od korisnika da ažuriraju svoje podatke kako bi preuzeli navodnu pošiljku ili porudžbinu.

Oni su pojasnili i kako izgleda poruka koju šalju prevaranti.

"U SMS poruci se korisniku sugeriše da je paket stigao i da je potrebno ažurirati podatke kako bi preuzeo pošiljku. SMS poruka koristi vizual koji podsjeća na vizual BH Pošte. Poruke su napisane nespretnim i loše prevedenim jezikom, što je jedan od prvih znakova da je reč o prevarantskom sadržaju", navode iz MUP-a Srpske.

Pojašnjavaju da je u poruci sadržan link koji vodi na lažnu internet stranicu.

"Od korisnika se traži da unese lične podatke, kao što su Ime, Adresa, Detaljna adresa (broj stana), Grad, Država, Poštanski kod, e-mail i broj telefona, kao I podatci sa platne kartice", dodaju iz MUP-a RS.

Ističu da ova vrsta prevare ima za cilj krađu ličnih podataka kao i podataka sa platnih kartica, koji se potom koriste za neovlašćene novčane transakcije ili druge vidove zloupotreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije