Hronika

Lagali da rade za Švajcarce: Državljani BiH i SAD prevarili strance za više od milion evra

Lagali da rade za Švajcarce: Državljani BiH i SAD prevarili strance za više od milion evra
Foto: Freepik | Ilustracija

SPLIT - Splitsko-dalmatinska policija uhapsila je 54-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, tereteći ga da je s državljaninom SAD-a prevario za više od milion evra dvoje stranaca koje su nagovorili na ulaganje u nekretnine i rudarenje.

Kako prenosi Fenix-nagazine, zbog sumnje da je lažnim predstavljanjem učestvovao u prevari stranih državljana, 54-godišnjak je u petak uz krivičnu prijavu sproveden pritvorskom nadzorniku u Splitu, izvijestila je policija.

Prevaranti su dvoje stranih državljana upoznali u maju, 2022. u Hrvatskoj te su ih zajednički doveli u zabludu, lažno im se predstavljajući da su odgovorne osobe švajcarskog društva za trgovanje.

Predložili su im poslovnu saradnju ulaganjem u nekretnine i rudarenje te obećali finansijsku dobit nakon čega su žrtve potpisale ugovor, ne sumnjajući na prevaru .

Od maja do oktobra, 2022. godine sa svojih računa otvorenih na platformama, a prema uputstvima počinitelja izvršili su veći broj uplata u kriptovalutama na tri računa na drugim platformama u ukupnom iznosu od 1.194.367 evra, utvrdila je policija.

Osumnjičeni su čitavo vrijeme oštećene održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica kako posao još nije krenuo te da će njihova finansijska dobit uskoro stići. Međutim, prevarene žrtve nisu ostvarile finansijsku dobit niti su im vraćena uložena sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije