Hronika

Komšiluk islamiste porijeklom iz BiH šokiran: To je bila divna porodica

Komšiluk islamiste porijeklom iz BiH šokiran: To je bila divna porodica
Foto: Screenshot/nn.de | Ilustracija

BEČ, NOJMARKT – Nakon što je danas spriječen teroristički napad u centru Minhena, a čiji je neposredni izvođač trebao biti Emrah I. (18), Austrijanac bh.korijena, austrijski mediji su posjetili Nojmarkt gdje je ubijeni Emrah I. živio sa porodicom.

Čitavo popodne u novom stambenom naselju u Nojmarktu trajao je pretres austrijske policije koja je detaljno pročeščljala kuću mladog islamiste, tražeći nove dokaze.

Sve ovo je šokiralo komšiluk ove porodice, za koju kažu da je bila divna porodica, nevjerovatno dobro integrisana u austrijsko društvo. Austrijski novinari su u neposrednom komšiliku sreli dvojicu tinejdžera koji su rekli da kod ubijenog nikada nisu vidjeli naznake radikalizacije ili ih nije pokazivao:

“Bio je zabavan, ostao sam u šoku kada sam čuo da je radikalizovan. Ne znam, možda je bio u nekim Telegram grupama, ali to sad niko ne zna. Ovako nije pokazivao da je radikalan”, rekao je jedan od tinejdžera. I komšiluk je saglasan s tim: riječ je o prijateljski nastrojenoj porodici, druželjubivoj, koja je bila dobro integrisana.

Njegovi roditelji su se navodno prije par godina doselili u ovo novo stambeno naselje, koje je par kilometara udaljeno od starog centra Nojmarkta. Riječ je o predivnim porodičnim kućama koje odišu idilom. Ovdje uglavnom žive dobro situirani građani. Od komšija se moglo čuti da je njihova kuća u neposrednoj blizini vrtića i škole, a da majka u naselju drži frizerski salon. Emrah je imao i mlađeg brata.

David Eger Krancinger, gradonačelnik Nojmarkta i regionalni lider partije SPÖ takođe je šokiran razvojem događaja:

”Mislim da je cijeli grad u šoku, to samo dokazuje kako terorizam može biti među nama, a da nismo ni svjesni. Ovdje nema mjesta za ekstremiste”, rekao je gradoačelnik.

Inače, mediji nisu uspjeli doći do saznanja da li je policija tokom pretresa pronašla bilo šta sumnjivo, a izuzeli su veliki broj ličnih predmeta.

Podsjetimo, Emrah I. je osumnjičen za pucnjavu u blizini izraelskog konzulata u Minhenu, a ubijen je u razmjeni vatre sa policijom.

Osumnjičeni se dovezao do Dokumentacionog centra nacionalsocijalizma, otvorenog 2015. noseći dugačak pištolj i potom pucao na obližnju policijsku stanicu.

Incident se desio na godišnjicu napada tokom Olimpijade 1972. kada su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije