Hronika

Janković pristao na godinu zatvora i otkrio uloge saučesnika u prodaji droge

Janković pristao na godinu zatvora i otkrio uloge saučesnika u prodaji droge
Foto: Pixabay/Ilustracija | Janković pristao na godinu zatvora i otkrio uloge saučesnika u prodaji droge

BANjALUKA - Nikola Janković iz Gradiške, optužen za šverc droge u predmetu "Galerija", priznao je krivicu i pristao da mu sud izrekne godinu zatvora.

On je sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem je predviđena kazna.

Vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković prihvatilo je sporazum te je izricanje i objavu presude zakazalo za ponedjeljak. Osim kazne, sporazumom je predviđeno da Janković plati svoj dio troškova krivičnog postupka i da se od njega oduzimu narkotici i telefoni koji su nađeni kod njega.

Optuženi je bio dio sedmočlane grupe optužene za šverc drogom u pomenutom predmetu "Galerija", a prije zaključenja sporazuma on je na jednom o ranijih ročišta svjedočio na sudu. Janković je u svom svjedočenju ispričao kako je zajedno sa pojedinim saoptuženim prodavao narkotike i kako su oni pakovani. Upravo njegovo svjedočenje je i priznanje krivice bilo je osnov za vanredno ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma od tri godine, prenosi Glas Srpske.

Osim njega, u predmetu "Galerija", optuženi su Saša Lipovac, Strahinja Drinić, Mirko Radak, Danijel Todorović, Ognjen Šobota i Aleksandar Grandić, svi iz Gradiške. Optuženi Radak je frizer i ima salon u Gradišci, a Grandić je profesor. Nakon priznanja krivice optuženog predmet protiv ostalih je razdvojen i suđenje će im biti nastavljeno 24. septembra.

Tužilac Dalibor Vrećo je, obrazlažući razloge za zaključenje pomenutog sporazuma, rekao da je Janković bitno doprinio rasvjetljavanju ovog slučaja.

“Na početku je priznao krivicu u istrazi i na sudu je pojasnio svoju, ali i ulogu još dva optužena. Bitno je doprinio da se otkrije način prodaje narkotika u ovom slučaju. Takođe se radi o osobi koja nije osuđivana.  Zakon omogućava da optuženi, koji otkrije krivično djelo i svoju i ulogu ostalih počinioca, može biti i oslobođen i da mu može biti ublažena kazna i ispod zakonskog minimuma, što je i učinjeno zbog toga”, rekao je Vrećo.

Branilac optuženog Jankovića, advokat Goran Subotić pridružio se izlaganju tužioca i istakao da se njegov branjenik kaje i obećava da više neće činiti krivična djela.

“Iskreno se kajem, nije mi bila namjera i lakovjerno sam nasjeo na priču prijatelja koji mi to nisu bili. Ovo se neće ponoviti”, rekao je Janković.

Svi optuženi su uhapšeni u oktobru prošle godine u akciji "Galerija". Tužilaštvo ih tereti da su od druge polovine 2021. godine do  11. oktobra 2023. godine na području Gradiške neovlašteno nabavljali i prodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu. U optužnici je navedeno da je veće količine droge nabavljao Lipovac te je prodavao sam i davao drugima optuženim da je prodaju. Narkotike su optuženi, u zavisnosti od vrste i količine, prodavali po cijenama od 50 do 800 KM, a u jednom slučaju Todorović je od Lipovca preuzeo i prodao 20 grama kokaina  za 2.000 evra.

Prije razmatranja sporazuma o priznanju krivice Nikole Jankovića, tužilac Dalibor Vrećo pokušao je da izvede dokaze prikupljene snimanjem razgovora optuženih u predmetu "Galerija".

Međutim, zbog tehničkih smetnji u sudnici to nije bilo moguće. Izvođenju tih dokaza protivili su se i advokati. Branilac Mirka Radaka Jadranko Stupar istakao je da su naredbe za posebne istražne radnje, tajno praćenje i snimanje nezakonite. Pojasnio je da ne sadrže dokaze o osnovima sumnje, kao ni razloge o neophodnosti provođenja te mjere. Vijeće, kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković odlučilo je da će o njihovim prigovorima odlučiti u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije