Hronika

Godinu dana od brutalnog ubistva Nizame Hećimović: Femicidi se nastavljaju,niko ne reaguje

Godinu dana od brutalnog ubistva Nizame Hećimović: Femicidi se nastavljaju,niko ne reaguje
Foto: Dževad Pašalić / Facebook | Godinu dana od brutalnog ubistva Nizame Hećimović: Femicidi se nastavljaju,niko ne reaguje

GRADAČAC - Godinu dana od brutalnog ubistva Nizame Hećimović, koju je u Gradačcu ubio nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović, navršilo se juče, ali u BiH i dalje nema pomaka po pitanju sprječavanja femicida ili bar pooštravanja kazni za ubistvo žene, a ovaj termin je gurnut u ćošak.

Povodom godišnjice od njenog ubistva, veliki broj građana Gradačca juče je išao u mirnu šetnju koju je organizovalo Udruženje mladih "Futura" iz Međiđe Donje i neformalna grupa građana Gradačca.

Na njen grob su, kako prenose federalni mediji, došle i koleginice iz firme "Kula" i tom prilikom joj odale počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe. Poruka koja se prenosi je da ni nakon godinu dana šok ne jenjava, a još uvijek se čekaju odgovori na neka nerazjašnjenja pitanja.

Podsjećamo da je Nizamu Hećimović 11. avgusta prošle godine brutalno pretukao i ubio Nermin Sulejmanović, koji je sve prenosio uživo na društvenim mrežama, a istog dana je ubio oca i sina Denisa i Čengiza Ondera, te ranio još tri osobe.

Naime, Nizama je ubijena samo tri dana nakon što je nevjenčanog supruga prijavila za nasilje u porodici, no Opštinski sud u Gradačcu je odbio prijedlog MUP-a da se Nerminu Sulejmanoviću zabrani približavanje žrtvi.

Ubrzo nakon toga je u Republici Srpskoj upućena inicijativa da se u zakon uvede termin femicid, no, iako je bio u formi Nacrta, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama ipak nije prošao u dalji proceduru.

I samo dan nakon godišnjice ubistva Nizame, još jednu ženu je ubio partner. Danas je muškarac Nikola Cumbo u Šipovu ubio svoju nevjenčanu suprugu Anđelku M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije