Hronika

FUP "pretresao" društvene mreže i telefone dječaka koji je ubio policajca

FUP "pretresao" društvene mreže i telefone dječaka koji je ubio policajca
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL | FUP "pretresao" društvene mreže i telefone dječaka koji je ubio policajca: “Pribavljeni podaci”

SARAJEVO – Federalna uprava policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a pod nadzorom Kantonlanog tužilaštva Unsko-sanskog kantona preduzela je niz mjera i radnji po predmetu terorističkog napada na Policijsku stanicu Bosanska Krupa kojom prilikom je ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi zadobio teške tjelesne povrede, saopšteno je iz FUP-a.

“Odmah nakon navedenog događaja policijski službenici Federalne uprave policije su od strane postupajuće tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona uključeni u rad po navedenom predmetu kojom prilikom je izvršen operativni rad na terenu, te su prikupljene određene informacije i saznanja u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu Bosanska Krupa koje su dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Federalna uprava policije je putem međunarodne policijske saradnje stupila u kontakt sa EUROPOL-om u cilju prikupljanja korisnih informacija u vezi profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac”, stoji u saopštenju.

Kako navode, istražioci Federalne uprave policije, kao i službenici Centra za forenziku Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili “provođenje službene radnje otvaranja i pretresanja oduzetih mobilnih telefona koje je koristio maloljetni izvršilac krivičnog djela”.

Policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili uviđaj profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac u cilju dokumentovanja krivičnog djela “Terorizam”. Takođe su pribavljeni svi relevantni podaci od društvenih mreža koje je koristio osumnjičeni, te se radi na identifikaciji lica koja su bila u komunikaciji sa osumnjičenim licem, navode iz FUP-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije