Hronika

Šta je austrijska policija izuzela iz kuće islamiste bh.korijena

Šta je austrijska policija izuzela iz kuće islamiste bh.korijena
Foto: Screenshot/krone.at | Evo šta je austrijska policija izuzela iz kuće islamiste bh.korijena

BEČ – Istražioci austrijske policije iz doma Emraha I. (18) koji je u četvrtak ubijen u Minhenu nakon razmjene vatre sa njemačkom policijom, izuzeli su sve elektronske uređaje koje je koristio ovaj mladić porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Ono što je sigurno jeste da u njegovoj kući nije pronađeno oružje niti bilo kakva propaganda Islamske države (IS), saopšteno je juče.

Na odvojenoj konferenciji za štampu u Minhenu, tužiteljka Gabrijele Tilman je rekla da istražioci i dalje “češljaju” sve uređaje i elektronske podatke, ali da još uvijek nisu pronašli neki ključni dokaz mogućeg motiva.

Ipak, ona je dodala da je “radna hipoteza” da je “počinilac djelovao iz motiva bliskih islamističkoj ideologiji”.

Prema informacijama austrijskih medija, Emrah I. nije smatran “klasičnim teroristom”, sve do prošlog proljeća redovno je pohađao srednju školu gdje su ga smatrali dobrim i inteligentnim đakom.

Franc Ruf, direktor za javnu bezbjednost pri austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da Emrah I. oružje, tačnije jednu stariju verziju karabina, kupio dan prije planiranog napada od jednog kolekcionara kojeg je kontaktirao preko onlajn platforme.

Oružje je platio 350 evra, bajonet 50 evra te municiju još dodatnih 50 evra.

Podsjetimo, Emrah I. je osumnjičen za pucnjavu u blizini izraelskog konzulata u Minhenu, a ubijen je u razmjeni vatre sa policijom

Osumnjičeni se juče dovezao do Dokumentacionog centra nacionalsocijalizma, otvorenog 2015. noseći staru verziju karabina i potom pucao na obližnju policijsku stanicu.

Incident se desio na godišnjicu napada tokom Olimpijade 1972. kada su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije