Hronika

Drogu pronašli u pakovanjima kafe i kutiji za parfem

Drogu pronašli u pakovanjima kafe i kutiji za parfem
Foto: Ustupljena fotografija | Drogu pronašli u pakovanjima kafe i kutiji za parfem

SARAJEVO - Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su, u saradnji sa službenicima "Pošta Sarajevo", otkrili četiri pošiljke narkotičkih sredstava, a koja su, između ostalog, skrivana u pakovanjima kafe i kutiji za parfem.

"Paketne pošiljke bile su porijeklom iz zemalja EU i bile su namijenjene za fizička lica u BiH. Pošiljke su bile prijavljene po poštanskim carinskim deklaracijama neznatne vrijednosti, deklarisane kao kafa, DVD i parfem, kojom prilikom je kao modus operandi izbjegavanja mjera carinske kontrole korištena metoda prikrivanja narkotičkih sredstava u originalna pakovanja drugih roba", rekli su iz UIO BiH.

Naime, kako su dodali, pregledom pošiljki u pakovanjima kafe i kutiji za parfem pronađene su prikrivene PVC kesice nepoznatog sadržaja koje su po izgledu asocirale na narkotička sredstva.

"Testirani su jednokratnim testerima za narkotička sredstva prilikom čega je detektovano prisustvo psihoaktivnih supstanci tetrahidrokanabinola (THC) i spojeva feniletilamina i amfetaminske klase", kazali su iz UIO BiH.

O svemu su obaviješteni službenici MUP-a FBiH, Federalne uprave policije, koji su pod nadzorom Tužilaštva BiH oduzeli narkotike.

U pitanju su tablete metamfetamina - 960 komada, metamfetamin u prahu - 1.300 grama, tablete metamfetamin - još 2.000 komada i  marihuana i hašiš - 100 grama.

"Pritom, u pošiljci gdje su pronađeni hašiš i marihuana, pronađen je set za nelegalno otključavanje brava, čije je pakovanje izgledom asociralo na bankovnu karticu, te je zajedno sa narkotičkim sredstvima oduzet", naveli su iz UIO BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije