Hronika

Drama na granici BiH i Hrvatske: Krijumčari migranata bježeći od policije probili rampu

Drama na granici BiH i Hrvatske: Krijumčari migranata bježeći od policije probili rampu
Foto: Pixabay | Drama na granici BiH i Hrvatske: Krijumčari migranta bježeći od policije probili rampu

BOSANSKO GRAHOVO - Prilikom pokušaja krijumčarenja migranata na granici između Hrvatske i BiH, u mjestu Okruglica, Rumun i Afganistanac su, bježeći od hrvatske policije, juče probili rampu te nelegalno prešli granicu, no ubrzo su pronađeni i uhapšeni.

Kako su saopštili Granične policije BiH, juče je u kasnim satima došlo do probijanja rampe na prelaznom mjestu Okruglica, koje se nalazi između naselja Donji Tiškovac u BiH i Strmici u Hrvatskoj.

"Prema informaciji koje su pripadnici Granične policije BiH dobili od kolega iz MUP-a RH, pronađeni su migranti u vozilu i provedeni u Policijsku postaju Knin, dok su krijumčari, vozač i suvozač pobjegli u smjeru BiH. Pripadnici Postrojbe GPBiH Strmica su, prilikom ophodnje i detaljnim pretragama terena, pronašli dvojicu stranih državljana, Rumunjske i Afganistana, koji su upravljali navedenim vozilom. S obzirom na to da su navedeni strani državljani nezakonito prešli državnu granicu iz RH u BiH, u bijegu od pripadnika MUP-a RH, uz suglasnost dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH upućen je prijedlog za protjerivanje Terenskom centru Službe za poslove sa strancima Livno", navode iz Granične policije BiH.

Navode da su, prema skraćenom postupku readmisije, državljani Rumunije i Afganistana predani službenicima PP Knin, MUP RH, na MGP Strmica.

Dodaju da je od početka ove godine bilo nekoliko slučajeva prilikom čega su krijumčari pokušavali vozilima nasilno prijeći granicu, probijanjem rampi na graničnim prijelazima izbjegavajući graničnu kontrolu.

"Na taj način ne samo da ugrožavaju vlastite živote, nego i živote policijskih službenika u obavljanju redovnih poslova. Uz kontinuiranu suradnju sa susjednim zemljama, zajedničkim ophodnjama i razmjenom informacija, provode se sve mjere i radnje s ciljem suzbijanja nezakonitih prelazaka državne granice i sprječavanja krijumčarenja ljudi", zaključuju iz Granične policije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije