Hronika

Direktorica ide u zatvor zbog nezakonitog zapošljavanja kćerke

Direktorica ide u zatvor zbog nezakonitog zapošljavanja kćerke
Foto: Pexels | Direktorica ide u zatvor zbog nezakonitog zapošljavanja kćerke

BIHAĆ- Elvira Mušić (50), bivši vršilac dužnosti direktora OŠ "Kamenica" u Bihaću, pravosnažno je osuđena na šest mjeseci zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja kćerke.

Naime, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio presudu Općinskog suda u Bihaću kojom joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od pola godine.

Sud je odbio je žalbu pa je ovom presudom Mušić pravosnažno osuđena zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

"Ujedno joj je sud izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti, na način da joj se zabranjuje da u periodu od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere", navode iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kako ističu, tužilaštvo je u postupku dokazalo da je Mušić krivično djelo počinila od 28. oktobra 2019. do 24. aprila 2020. godine u Bihaću, kao odgovorna osoba – vršitelj dužnosti direktorice Osnovne škole "Kamenica" Bihać.

"Svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja koja su joj povjerena u rukovođenju radom škole, te da time pribavlja korist trećem licu, a što je i htjela, bez prethodne obavijesti i odobrenja školskog odbora o potrebama angažmana novih nastavnika – uposlenika i provođenja propisane procedure za popunu upražnjenog radnog mjesta, zaključila je više ugovora o radu s jednim licem – članom uže porodice", navode iz Tužilaštva.

Ističu da je na taj način nezakonito zaposlenom licu pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme u Osnovnoj školi "Kamenica" u Bihaću.

"Presudom Kantonalnog suda u Bihaću predmet je pravosnažno okončan i protiv nje stranke nemaju pravo žalbe", navodi se iz Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije