Hronika

Detalji akcije "Geko": Uhapšene terete i za prostituciju maloljetnica (FOTO)

Detalji akcije "Geko": Uhapšene terete i za prostituciju maloljetnica (FOTO)
Foto: Fena | Detalji akcije "Geko": Uhapšene terete i za prostituciju maloljetnica (FOTO)

SARAJEVO - U akciji "Geko" uhapšeno je sedam članova kriminalne grupe, zbog krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, međunarodne prostitucije i pranja novca.

Naime, službenici Federalne uprave policije su tokom protekle noći i dana, pretresli više osoba i lokacija na području Sanskog Mosta, Ljubuškog i Čapljine, te su uhapšeni  A.Ć, A.L.Ć, A.D, J.D, D.Ž.K, I.J. i E.T.

Terete ih da su organizovali veći broj djevojaka koje su pružale seksualne usluge, kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i u Zapadnoj Evropi, a neke su bile i maloljetne.

Kod njih  je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto vatreno oružje, novac, skupocjeni automobili, motocikli, skupocjeni satovi, određena dokumentacija, te drugi predmeti koji će poslužiti u istrazi.

Nakon završetka kriminalističke obrade, oni će biti predati  Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Na čelu grupe je kako se sumnja bio A.Ć.

"Prilikom dokumentovanja navedenih krivičnih djela, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili međunarodnu policijsku saradnju sa istražnim organima SR Njemačke, Švicarske i Republike Hrvatske uz pomoć kojih su prikupljeni dokazi protiv navedenih lica, a na temelju kojih se sumnja da je navedena grupa organizovala međunarodnu ilegalnu prostituciju, u kojoj su organizovali veći broj djevojaka koje su pružale seksualne usluge, kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i na prostoru Zapadne Evrope, od kojih su neke bile i maloljetne", navodi se u saopštenju.

Takođe, sumnja se da su novac dobijen kriminalnim radnjama, prebacivali u Bosnu i Hercegovinu kroz kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina, te ga na taj način pokušavali ubaciti u legalne tokove. 

Realizacija akcije provedena je uz podršku i saradnju sa  Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Akcija je rezultat višegodišnje istrage u saradnji s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti:

Otac i sin osumnjičeni za organizovani kriminal uhapšeni nakon saobraćajne kontrole

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije