Hronika

Bezbjednosna situacija pogoršana, optužena dvojica Avganistanaca

Bezbjednosna situacija pogoršana, optužena dvojica Avganistanaca
Foto: Zlatan Čekić | Bezbjednosna situacija pogoršana, optužena dvojica Avganistanaca

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je dvije optužnice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv dvojice migranata iz Afganistana, koji su optuženi za činjenje krivičnih djela.

Tako se Zianu Urzadu(31) stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je pokušao izvršiti razbojništvo u gradskom parku u Bihaću u julu 2023. godine, dok je Abdurahman Tahn (19) optužen da je izvršio dva razbojništva i protivpravno lišenje slobode na području Velike Kladuše u junu i julu 2024. godine.

Konkretno, Urzad je osumnjičen da je 22. jula 2023. godine, u gradskom parku u Bihaću, s trojicom migranata, također afganistanskog porijekla, pokušao uz upotrebu noža od dva migranta, također iz Afganistana, oduzeti novac i druge dragocjenosti, te da je pritom jednog od oštećenih porezao po desnom dlanu i ubo u predjelu stomaka.

Tahnu se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je 21. juna i 22. jula 2024. godine, na području Velike Kladuše, s drugim migrantima, zaustavljao grupe drugih migranata koje su neuspješno pokušale ilegalno prijeći granicu s Republikom Hrvatskom, te su tom prilikom migrante zadržavali i tukli, tražeći od njih novac u zamjenu za slobodu.

Obojica optuženih se nalaze u pritvoru po rješenjima Kantonalnog suda u Bihaću. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Inače, bezbjednosna situacija po pitanju migranata na području Unsko-sanskog kantona pogoršana je u posljednje vrijeme, a prema operativnim policijskim podacima, postoje i djeluju organizirane grupe migranata koje se bave otmicama drugih migranata i iznudom novca. 

Na vršenje ovih krivičnih djela upozorili su i iz Službe za poslove sa strancima, te su ukazali na oružane sukobe unutar migrantske populacije navodeći da su počinioci u najvećem broju državljani Afganistana. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije