Gradovi

Vrijedne članice "Crvene ruže" iz Gradiške: Maturske haljine na poklon

Vrijedne članice "Crvene ruže" iz Gradiške: Maturske haljine na poklon
Foto: Milan Pilipović | Vrijedne članice "Crvene ruže" iz Gradiške: Maturske haljine na poklone

GRADIŠKA - Udruženje žena "Crvena ruža" iz Gradiške, koje izrađuje i sakuplja ručne radove, iniciralo je nabavku maturskih haljina.

Ovu akciju počeli su prošle, a nastavili ove godine. Nekoliko učenica gradiških srednjih škola na maturskom defileu prošetalo je gradom u haljinama obezbijeđenim solidarnošću članica ovog udruženja.

"Na taj način razvijamo osjećaj solidarnosti, posebno kod mladih. U ovom slučaju to su haljine, cipele te garderoba za posebne prilike, kao što je maturska svečanost", kaže Gordana Todorović, predsjednica Udruženja "Crvena ruža".

Maštovite i vrijedne članice ovog udruženja učestvuju na izložbama starinskih predmeta i ručnih radova, nakita, ukrasnih predmeta… One pripremaju tradicionalne vrste hrane, čuvajući recepte koje su naslijedile od majki i baka.

"Redovno učestvujemo na mnogim manifestacijama u Gradišci, regiji, ali i drugim državama. Nedavno smo svoje ručne radove, vezene košulje, peškire, tkane haljine, pletene čarape i prsluke, heklane stolnjake, predstavili u Lincu i Beču", ispričala je Gordana Todorović.

Članice "Crvene ruže" su različitih generacija i zanimanja koje povezuje ljubav prema starinama.

"Najveće zadovoljstvo za nas su pohvale naših sugrađana. To je dokaz da smo opredijeljeni za istinske, prave vrijednosti. Ništa nam nije teško niti predstavlja problem da uradimo, pripremimo, učestvujemo na izložbama. Nas u duhovnom smislu rad ispunjava. Radujemo se svakom novom, izrađenom predmetu ili specijalitetu po starinskoj recepturi", kazale su nam članice "Crvene ruže".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije