Gradovi

Vrijedna donacija trakica za dijabetičare

Vrijedna donacija trakica za dijabetičare
Foto: Vesna Duka | Vrijedna donacija trakica za dijabetičare

TREBINJE - Gradska uptava Trebinje i Elektroprivreda RS donirali su kroz projekat "Bolje traka nego štaka" Udruženju dijabetičara i ostalih zainteresovasnih lica Trebinje 60.000 trakica za mjerenje šećera u krvi.

"Ovo je samo jedan vid pomoći koji nam pružaju i Gradska uprava i cio naš energetski sektor, jer oboljelim od šećerne bolesti svaki vid pomoći itekako dobro dođe, s obzirom da broj oboljelih od ove bolesti konstantno raste, a lijekovi i potrebni aparati, pumpice i sve ostalo su poprilično skupi", kaže Nada Bijedić, predsjednica Udruženja.

Ona je podsjetila i na edukacije, savjetovališta, preglede i preventivno djelovanje ovog udruženja, a mjerenja šećera u krvi svih građana Trebinja se vrlo često obavljaju i na gradskim trgovima, jer je blagovremeno otkrivanje šećera velika prednost kada dođe do oboljenja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je, zajedno sa direktorom EPRS Lukom Petrovićem, posjetio ovo udruženje, kako bi razgovarali sa njegovim članovima i informisali se šta im je još neophodno, kaže da ovakva djelovanja gradske uprave spadaju i u jedan vid njihove obaveze.

"Drago nam je da, pored zdravstvenih ustanova, za ove ljude postoji i udruženje koje vrijedno radi dugi niz godina, a mi smo im uvijek na raspolaganju da vidimo šta možemo pomoći. Sada su tu trakice, u nekom prethodnom periodu smo poržali sve roditelje čija djeca imaju probleme sa dijabetesom da nabave modernije uređaje za kontrolu i držanje pod kontrolom ove bolesti", istakao je Ćurić, napominjući da je od početka ove godine nadležno ministarstvo preuzelo brigu o određenim kategorijama dijabetičara, ali će onima koji ne pripadaju u ove kategorije pomoći Grad Trebinje.

Izrazivši posebnu empatiju prema dijabetičarima dječijeg uzrasta, on je kazao da je jedna od preventivnih aktivnosti i uključivanje djece i omladine u sport, kao i preventivni pregledi, a tu Gradska uprava čini koliko je moguće.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je još kao gradonačelnik Trebinja svojevremeno pokrenuo prvu akciju doniranja aparata za mjerenje šećera ovom Udruženju koje je te aparate zatim podijelilo onim dijabetičarima kojima su bili najneophodniji.

"Prvo što smo htjeli i željeli jeste rješavanje prostora za ovo udruženje i to je obezbijeđeno tako što smo im ustupili prostor čiji su vlasnici „Hidroelektrana na Trebišnjici“, ali smo i shvatili da ovo Udruženje okuplja par hiljada korisnika kojima je potrebna oprema potrebna za održavanje njihovog zdravlja, prvenstveno mjerni uređaji i trakice za mjerenje šećera u krvi zbog čega smo u posljednja dva-tri mjeseca obezbijedili 30.000 maraka za ove namjene, tako da oni sada imaju 60.000 trakica", kazao je Petrović.

Navodeći da ovo nije jedina akcija kojom se pomažu dijabetičari koji inače imaju dio trakica i preko Fonda zdravstva RS, on je naročito pohvalio djelovanje predsjednice Nade Bijedić, jer ona, preko niza različitih projekat i izvora finansiranja, obezbjeđuje i novac, i različite benefite dijabetičarima.

I ovom prilikom su pozvani svi dijabetičari iz Trebinja i Hercegovine da se obrate udruženju za svoje zdravstvene probleme, jer, osim aparata i trakica, ovdje mogu prisustvovati i predavanjima specijalista ove bolesti koji ovdje često gostuju, te da se informišu o različitim aktivnostima koje Udruženje provodi, a korisne su za njihovo zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije