Gradovi

Volonteri napravili teglice-kasice kako bi obradovali više od 100 djece

Volonteri napravili teglice-kasice kako bi obradovali više od 100 djece
Foto: Ustupljena fotografija | Volonteri napravili teglice-kasice kako bi obradovali više od 100 djece

SRBAC - Udruženje građana C.E.Z.A.R. (Centar edukacije za aktivan razvoj) iz Srpca veliku pažnju posvećuje humanitarnom radu, a jedna od najvećih humanitarnih akcija koju duži niz godina organizuju nosi naziv "Budi mi prijatelj" i ima za cilj nabavljanje školskog pribora za učenike slabijeg imovnog stanja.

Tanja Šnjegota, izvršna direktorica Udruženja C.E.Z.A.R., u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da se ova akcija realizuje u saradnji sa srbačkim Centrom za socijalni rad, kao i da su volonteri izradili teglice-kasice koje su smještene na više od 50 različitih lokacija širom opštine Srbac.

"Ovo nam je dvanaesta godina zaredom da pokrećemo akciju 'Budi mi prijatelj' i imamo nekih 60 teglica-kasica, malo više nego prethodnih godina, a njih su napravili naši mladi i vrijedni volonteri. Oni su ih podijelili po raznim trgovinama, marketima i ugostiteljskim objektima širom opštine Srbac i okolnih sela. Trudimo se da svake godine sakupimo što više sredstava, a prošle godine smo upakovali 150 ruksaka koji su bili puni neophodnog školskog pribora", priča Šnjegota i dodaje da imaju od 50 do 100 aktivnih volontera na godišnjem nivou.

"Oni učestvuju u raznim našim aktivnostima, a generalno kroz našu bazu volontera prošlo je i više od 500 volontera, i to je jedna fina ekipica. Svake godine u saradnji sa Centrom za socijalni rad napravimo spisak učenika i nekoliko dana pred početak školske godine podijelimo pune ruksake i to bude jedan fin događaj, a ono što je nama najdraže jeste kada se djeca i njihovi roditelji obraduju", kaže Šnjegota i ističe da se sreća množi upravo kada se dijeli, što su dokazali prethodnih 11 godina, tokom kojih su napunili više od 1.000 školskih ruksaka, na šta su, ističe, izuzetno ponosni, a dodaje da se desi da djeca koja su bila primaoci ove pomoći i sami postanu volonteri.

"Mi radimo i mnoge druge aktivnosti, pa uključimo i ovu djecu. Ne mogu reći da su postali volonteri baš zbog ove pojedinačne akcije, ali zna se desiti da nam ta djeca, kada malo porastu, dođu u volontere. Srbac je mala sredina pa to i nije toliko čudno jer mladi vole da pomognu i da se priključe humanim akcijama", objašnjava ona.

Napominje da C.E.Z.A.R. postoji od 2010. godine i bavi se različitim projektnim aktivnostima, od plesnih, sportskih i kreativnih događaja za djecu i mlade.

"Tokom godine imamo dva ciklusa i okupljamo između 150 i 200 mališana, a na kraju svakog ciklusa budu i veliki koncerti, ljetni i novogodišnji. U zavisnosti od raznih faktora i donatora realizujemo različite projekte, na lokalu, ali i na međunarodnom nivou i slično. Što se humanitarnih aktivnosti tiče, 'Budi mi prijatelj' je najveća akcija, ali mi se uključujemo u realizaciju i mnogih drugih humanitarnih događaja", objašnjava Šnjegota i napominje da su primaoci školskog pribora najviše djeca uzrasta osnovne škole.

"Trudimo se da kupimo dovoljan broj svezaka i neophodan školski pribor, geometrijske setove i da djeca ne oskudijevaju i imaju pune pernice. Bude tu i neki slatkiš, privjesci, sve u zavisnosti od sredstava. Ove godine smo napravili malo više teglica-kasica i ostalo je još nekoliko da podijelimo, a plan je da akcija traje do kraja avgusta. Nadamo se da ćemo ove godine prikupiti više sredstava nego prethodnih godina, a još ćemo tražiti i dodatne donatore. Cilj je da to bude više od prošlogodišnjih 150 ruksaka, ali vidjećemo kako će biti", zaključila je Šnjegota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije