Gradovi

Vodopad Blihe posjetili turisti sa svih svjetskih meridijana (VIDEO)

Vodopad Blihe posjetili turisti sa svih svjetskih meridijana (VIDEO)
Foto: N.N. | Vodopad Blihe posjetili turisti sa svih svjetskih meridijana

SANSKI MOST - Rekordne posjete vodopadu rijeke Blihe bilježe se tokom ljetnih mjeseci pa se očekuje da ova godina bude najbolja do sada po ukupnom broju posjetilaca koji bi mogao premašiti 50.000.

Prema riječima Edisa Rasavca, direktora Turističke zajednice općine Sanski Most, samo u julu ovaj lokalitet je posjetilo više od 8.000 turista.

"Ono što nas raduje jeste da imamo posjetioce sa svih svjetskih meridijana, kako naše ljude koji žive i rade širom svijeta, tako i inostrane turiste. Mnogi od njih su ovdje proveli više dana kampirajući u blizini vodopada, tako da se ova pozitivna priča sve više širi", istakao je Rasavac.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu planiraju proširenje sadržaja i elektrifikaciju cijelog prostora, kako bi vodopad bio pristupačan posjetiocima i tokom noći.

"Zahvaljujući saradnji s lokalnim mještanima uspjeli smo turistima prezentovati tradicionalne proizvode i hranu iz ovoga kraja. Želimo to proširiti pa smo naručili kućice koje ćemo ponuditi svima koji žele da prodaju proizvode iz kućne radinosti. Na taj način želimo osnažiti lokalnu ekonomiju", kaže Rasavac.

Prema njegovim riječima, tokom protekla dva mjeseca nije dolazilo do onečišćenja rijeke Blihe usljed djelovanja obližnjeg rudnika, što je ranije predstavljalo veliki problem. Ipak, ono što je primjetno jeste mala količina vode u koritu Blihe, što je posljedica dugotrajne suše i nedostatka padavina.

Treba istaći kako je u proteklim godinama cijeli ovaj lokalitet postao pristupačan turistima jer su izgrađene pristupne staze i šetnice sve do samog podnožja vodopada.

Vodopad Blihe predstavlja prirodnu znamenitost pa je na osnovu zakona stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Bliha se na tom mjestu lomi niz stijenu visoku 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost te je dio parka prirode koji obuhvata šire područje s površinom od oko 50 kvadratnih kilometara. Također, u neposrednoj blizini vodopada nalazi se impozantna pećina, koja je poznata kao stanište velikog broja šišmiša. Do podnožja vodopada potrebno je desetak minuta laganog hoda uređenom drvenom stazom kroz prelijepi šumski ambijent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije