Gradovi

Veliki požar na Dinari, zatražena pomoć kanadera iz Hrvatske

Veliki požar na Dinari, zatražena pomoć kanadera iz Hrvatske
Foto: Fena | Veliki požar na Dinari, zatražena pomoć kanadera iz Hrvatske

LIVNO - Tokom protekla dva dana aktivno je nekoliko požara na području livanjske strane Dinare koja graniči s Republikom Hrvatskom, a u gašenju požara zatražena je i pomoć hrvatskih kanadera.

Kako su saopštili iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva sveta Ana Lištani Livno, više požara spojilo se u jedan, probili su granicu s Hrvatskom i sve su prijetnje da će se ponoviti 2017.godina, kada je izgorjelo veliko prostranstvo na Dinari te je bilo ugroženo i nekoliko livanjskih naselja.

Uz vjetar koji otežava situaciju, navode da su na par mjesta i minsko sumnjive lokacije na koje ne smiju pristupiti.

Vatrogasci su od ranijih jutarnjih sati u subotu aktivni na gašenju požara, a u ispomoć su im pristigle i kolega iz DVD "Gospe Vidoške" Vidoši - Livno.

Međutim, kako navode, vjetar se pojačava i mijenja smjer, a jako jugo nosi plamen i preko 15 metara.

"Uzalud nam požarni putevi i 'kontre', vjetar je bio prejak. Nismo odustajali, dijelili smo se u skupine po nekoliko ljudi, suzbijali gdje smo mogli, čak i uspijevali, ali samo na trenutke. U pojedinim trenucima požar bi i eruptirao, a momci su se nalazili u skoro bezizlaznim situacijama. To je značilo signal za povlačenje", kazali su iz DVD sveta Ana Lištani. Dodaju kako im je jedina nada pomoć iz vazduha, za koju je upućen poziv.

Vatrogasci ostaju pripravni u blizini naselja koja se nalaze u podnožju Dinare (Rujani i Lištani ). Ako se vjetar ne smiri, mnogo toga dolazi u opasnost te su stoga zatražili pomoć i u ljudstvu i tehnici. Na njihov poziv u nedjelju u ranim jutarnjim satima oko 40 pripadnika Profesionalne gradske jedinice Livno, članovi dva DVD-a, radnici šumarije i lovci, otišlo je gasiti požar koji gori iznad naselja Rujana i Lištana, a, kako su kazali iz Gradske uprave, najavljena je i pomoć dva kanadera iz Hrvatske, uz nadu da bi danas mogla pasti i kiša .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije