Gradovi

Usvojen prostorni plan Trebinja

Usvojen prostorni plan Trebinja
Foto: Vesna Duka | Usvojen prostorni plan Trebinja

TREBINJE - Odbornička većina u Skupštini Grada Trebinja usvojila je prostorni plan ovoga grada, čime je Trebinje po prvi put u svojoj novijoj, postdejtonskoj istoriji, dobilo prostorno-planski dokument najvišeg ranga.

Strateški planski dokument definiše osnovne razvojne pravce grada za narednih 30 godina, a predstavlja obavezujući osnov za donošenje svih urbanističko-tehničkih dokumenata nižeg reda.

Koordinator radnog tima, prof. dr Velimir Šećerov, kazao je da je prostorni plan hijerarhijski najviši planski dokument za teritoriju lokalne samouprave, koji će nakon usvajanja i objave u Službenom glasniku postati "zakon". Nije sprovedbeni jer se po pravilu, dodaje on, razrađuje planovima nižeg reda, između ostalog i urbanističkim planom samog gradskog područja.

On je pojasnio da su detaljno obrađeni svi elementi važni za planiranje i razvoj, od teritorije i granica naseljenih mjesta, mjesnih zajednica i katastarskih opština, reljef i hidrografiju, geološku, mineralnu i pedološku strukturu područja, definiše poljoprivredno, šumsko i građevinsko zemljište, identifikuje neprivredna, privredna i zaštićena područja, utvrđuje trase i lokacije saobraćajne, hidrotehničke, elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukture.

Istakao je da je iz radnog tima bio ogroman posao na terenskom prikupljanju neophodnih inputa, čime je kreirana bogata i sveobuhvatna informativna baza za sve buduće, eventuelne, izmjene ili dopune dokumenta. 

“Planom je predviđeno podizanje stepena urbanizacije, za šta postoji potencijal samo u centralnom gradskom naselju, a njime se identifikuju i lociraju svi privredni potencijali prostora Trebinja, ucrtani su i planirani razvojni i infrastrukturni projekti”, kazao je Šećerov, objasnivši da plan predviđa i raznolik i razvijen sistem saobraćajnih veza, od budućeg Jadransko-jonskog autoputa, izgradnje aerodroma, do potencijala za razvoj željeznice.

Takođe se vodilo računa i da odnosi između oblasti života i privređivanja koje su po pravilu u sukobu interesa, poput ekonomije i zaštite životne sredine, saobraćaja i kvaliteta zemljišta, budu izbalansirani.

Luka Petrović iz SNSD-a smatra da je Prostorni plan kvalitetno definisao saobraćajno povezivanje Trebinja sa susjednim opštinama i regionom, zaštitu spomenika prirodnog i kulturnog nasljeđa, prepoznao bogatstvo poljoprivrednog zemljišta koje još nije iskorišćeno, razvojne potencijale grada u oblasti turizma, te utvrdio osnov da se iskoriste novi solarni kapaciteti mimo onih planiranih.

Iako je predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak napomenuo da Plan ne tretira pitanje imovinskih odnosa, a gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ponovo istakao da će svi koji dokažu da su vlasnici izuzetog zemljišta na kome će se graditi nova bolnica, opozicija je najviše zamjerki dala upravo na ovu temu.

Nebojša Milišić sa Liste za pravdu i red je istakao i to da će se pomenuta bolnica graditi na plavnom zemljištu, ali je negodovao i zbog toga što će se obradivo zemljište pretvoriti u građevinsko, dok je predsjednik Pokreta za restituciju Srbo Škero negodovao što se ta zemlja ne vrati vlasnicima od kojih je nacionalizovana 1963. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije