Gradovi

Tuzla pokušava razviti naselje Solana

Tuzla pokušava razviti naselje Solana
Foto: Anadolija/Arhiva | Tuzla pokušava razviti naselje Solana

TUZLA - Gradsko vijeće Tuzla na posljednjoj sjednici je usvojilo izmjenu dijela Regulacionog plana prostorne cjeline "Solana Sjever".

Odlukom su definisani detalji kako objekti mogu izgledati na tom prostoru, ali čekaju se investitori.

Zavod za urbanizam grada Tuzla je izradio Regulacioni plan prostorne cjeline "Solana Sjever" u aprilu 2015. godine te je Gradsko vijeće Tuzla donijelo Odluku o usvajanju i Odluku o sprovođenju. 

Međutim, u proteklih sedam godina nije bilo zainteresovanih investitora osim jednog koji je vlasnik dijela zemljišta i koji je zatražio da se dva postojeća objekta povećaju za dva sprata.

"Dva objekta sadrže po dvije lamele i svaka bi se povećala za dva sprata stambenih kvadrata. Povećanjem stambenih jedinica mora se povećati i broj parkinga. Mi smo pored povećanja dva sprata dodali još jednu podrumsku etažu za saobraćaj u mirovanju", pojasnio je Mehmed Zaimović, viši stručni saradnik za poslove urbanizma u Zavodu za urbanizam Tuzla. Zaimović naglašava da izmjene ne obuhvataju mijenjanje horizontalnih gabarita, saobraćaj, pješačke i zelene površine.

Iz Gradskog vijeća su kazali da je ova odluka bitna jer će pridonijeti modernizaciji i razvoju zapadnog dijela Tuzle.

"Izmjene podrazumijevaju da će se na postojećim objektima, koje će graditi na tom prostoru, samo dograditi nova dva sprata tako da se suština plana ne mijenja. To će svakako otvoriti nove mogućnosti kojima će se ispuniti sve zakonske odredbe. Izmjenom se stvaraju povoljniji uslovi za život u tom dijelu", rekla je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća grada Tuzla.

Ovom odlukom otvara se mogućnost širenja Tuzle prema zapadu te izgradnji novih stambenih, poslovnih i trgovačkih objekata. Iako čekaju investitore, navodno već postoji interesovanje za gradnju zgrade i drugih poslovnih objekata u blizini bivše Fabrike obuće "Aida".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije