Gradovi

Trebinjska policija pozvala građane na dodatan oprez i upozorila na sankcije

Trebinjska policija pozvala građane na dodatan oprez i upozorila na sankcije
Foto: Arhiva | Trebinjska policija pozvala građane na dodatan oprez i upozorila na sankcije

TREBINJE- Mali nedostatak opreza, nestručno paljenje vatre na otvorenom, pa čak i bačeni opušak cigarete može prouzrokovati požare velikih razmjera, upozorili su u Policijskoj upravi Trebinje, pozivajući građane na dodatni oprez, s obzirom na požare koji su evidentirani posljednjih dana na teritoriji Hercegovine.

Osim najrizičnijeg paljenja vatre na otvorenom, u policiji su upozorili da građani treba da obrate pažnju i na sve druge okolnosti koje mogu uticati na izazivanje požara i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora, jer se, kako stoji i u saopštenju za javnost kojim se policija oglasila, vatrena stihija širi mnogo brže nego što ljudi očekuju i često mala nepažnja izazove velike posljedice po imovinu i živote ljudi.

"Opušci bačeni na određena mjesta, dno staklene flaše i drugi naizgled bezazleni predmeti, po visokim temperaturama i na lako zapaljivim mjestima i površinama, mogu dovesti veoma lako i brzo do katastrofalnih posljedica", stoji u policijskom saopštenju.

Oni su podsjetili da je, Zakonom o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jedna  od mjera zaštite, zabrana paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice, te da je zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i  ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

“One koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu, Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima", podsjećaju u Policijskoj upravi Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije