Gradovi

Trebinje proslavilo proglašenje grada sporta za 2025. godinu

Trebinje proslavilo proglašenje grada sporta za 2025. godinu
Foto: Vesna Duka | Trebinje proslavilo proglašenje grada sporta za 2025. godinu

Cjelokupna gradska uprava i sportska javnost Trebinja obilježila je večeras na Gradskom stadionu Police proglašenje ovoga grada Evropskim gradom sporta 2025.

„Smatram da je ovo veliko priznanje cijelom gradu i našem sportu, ali ne samo goeneraciji koja je trenutno ovdje, već svim prethodnim generacijama koje su se bavile i imale veze sa sportom i napravili izuzetno dobre rezultate, jer imamo ljude koji su učestvovali i na Olimpijskim igrama, ali i infrastrukturu i veliki procenat mladih ljudi koji se bave sportom, a čime je bila oduševljena i nadležna evropska komisija prilikom obilaska nakon naše kandidature“, kazao je na stadionu gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Napominjući da je na Komisiju ostavio utisak i cjelokupan grad za koji nisu očekivali, s obzirom na broj stanovnika, ovakvu infrastrukturu i ovoliki broj sportista, Ćurić je potvrdio da su bili izuzetno prijatno iznenađeni objektom i manifestacijama u trebinjskom zatvorenom bazenu, ali i uspjesima drugih klubova, poput Rukometnog, Košarkaškog ili Džudo kluba, on je kazao da je ova titula svakako gradu dodatni vjetar u leđa u svakom pogledu.

„Ovo je dodatni vjetar u leđa svim tim klubovima da imaju još bolje rezultate, ali i jedna ulaznica za Trebinje u svijet sporta, da privučemo sve sportiste da dođu ovdje na pripreme, na takmičenja, ali i našim sportistima otvara vrata ka svijetu dolazeći iz evropskog grada sporta“, kazao je Ćurić.

Zahvalivši se svima koji su radili na aplikaciji za ocjenjivanje, Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu koja je bila dio toga tima koji je pripremao dokumentaciju za Evropsku asocijaciju za razvoj sporta, pojasnila je da je Trebinje bilo u kategoriji od 25 do stotinu hiljada stanovnika, ali je uspjelo savladati i taj izazov među mnogo zvučnijim evropskim gradovima.

„Bodovala se infrastruktura koja je kod nas na zavidnom nivou, ali je ono što je najvažnije sportski kadar i naši sportski klubovi koji imaju jako dugu tradiciju, o čemu smo poslali i dokumentaciju još od pedesetih godina prošlog vijeka, mada je presudan bio momenat naše Škole sporta u kojoj trenuraju djeca još od predškolskog uzrasta, a u osnovnim školama imamo 70% djece koja se bave sportom, a od toga broja je 40% djevojaka i djevojčica“, kazala je Skočajić, dodajući da je Komisija značajnom cijenila i činjenicu da trebinjski profesionalni klubovi svoje nove igrače uglavnom pronalaze upravo među polaznicima Škole sporta.

Gradske vlasti i sportski radnici Trebinja su se složili da sertifikat koji je Trebinje dobilo kao Evropski grad sporta za 2025. godinu povlači za sobom i sreću i veću odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije