Gradovi

Trebinje dobija festival stripa

Trebinje dobija festival stripa
Foto: Vesna Duka | Trebinje dobija festival stripa

TREBINJE - U Trebinju će se, već od naredne turističke sezone, u maju, početi održavati strip-festival, sa ambicijama da okupi sva značajnija imena strip-crtača iz regiona.

Trebinju će u ovom projektu pomoći susjedna crnogorska opština Herceg Novi, koja je do sada bila osamnaest puta organizator ove zanimljive manifestacije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegovi saradnici su s tim u vezi organizovali  sastanak sa predstavnicima festivala i lokalne vlasti Herceg Novog, dogovorivši početak i trajanje festivala.

"U zavisnosti od organizacije i drugih festivala u regionu, ovaj bi festival, kao prvi, trajao dva-tri dana, a angažman bi podrazumijevao i radionice i izložbe, te niz drugih stvari koje bi radila i djeca, i umjetnici, i svi zainteresovani posjetioci, da bismo na kraju imali prosto jedan novi brend u Trebinju, slike iz Trebinja provučene kroz stripove", pojasnio je Ćurić, napominjući da će se ovom manifestacijom otvarati turistička sezona u Trebinju, a da troškovi neće biti veliki, s obzirom na pomoć hercegnovskih prijatelja.

Autor Hercegnovskog strip-festivala Jovan Subotić trebinjskom festivalu prognozira uspjeh, jer je, kako kaže, festival u Herceg Novom, među desetak postojećih, najveća i najprestižnija manifestacija u regionu posvećena devetoj umjetnosti, a njima je zadovoljstvo prenijeti svoja iskustva, poznanstva i veze komšijama iz Trebinja.

"Moji prijatelji i suorganizatori Nebojša Mandić, Nikola Ćurčin i ja smo spremni da stavimo našu mrežu kontakata, naše iskustvo, u funkciju kreiranja jednog novog fantastičnog festivala ovdje u Trebinju u narednoj godini, u skladu sa velikom ekspanzijom devete umjetnosti uopšte, zahvaljujući holivudskim filmovima, blokbasterima posvećenim superherojima, kao i japanskoj sceni koja kod naših mladih izaziva veliko interesovanje, a to su Manga stripovi", kaže Subotić.

Napominjući da već osamnaest godina ovu manifestaciju u Herceg Novom podržavaju i opština i Turistička organizacija, kao i državne institucije poput Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, te mnoga diplomatska predstavništva i privredni subjekti, on je rekao da tu strategiju saradnje žele prenijeti i Trebinju, kao i mrežu kontakata.

"Protekli festival okupio je 152 crtača iz 19 zemalja, što očigledno govori da smo regionalno najveća, ali i najzabavnija manifestacija posvećena devetoj umjetnosti, i to sa velikim iskustvom i posvećenošću, koje možemo prenijeti i na Trebinje", dodao je Subotić.

Napominjući da je ovo samo nastavak višegodišnje saradnje dva susjedna grada,  potpredsjednik opštine Herceg Novi Mirko Mustur je podsjetio na nedavno ustupljeni trebinjski zatvoreni bazen za hercegnovsku organizaciju Lige šampiona u vaterpolu, te da je ovaj crnogorski grad prenio svoja iskustva za imenovanje Trebinja evropskim gradom sporta.

"Budući da se ne može sve gledati kroz čistu ekonomsku priču, iako ona ima svoj udio i u ovoj manifestaciji, gradovi koji se bave turizmom i koji žele da unaprijede svoju ponudu i da budu prepoznatljivi u Evropi i svijetu - moraju da imaju takve manifestacije na koje će doći poznati ljudi, a oni sami promovisati taj grad, pa mislim da će ovaj benefit i Trebinje imati kada uđe u ovu priču", kazao je Mustur.

O prepoznatljivosti Trebinja upravo na osnovu kulture i umjetnosti govorio je i Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

"I Kulturni centar i grad Trebinje su u proteklom periodu uspjeli od ovog grada izgraditi jednu vrstu prepoznatljive kulturne tačke u Republici Srpskoj i regionu, prije svega zahvaljujući angažovanju lokalne uprave, ustanova kulture, ali i građana koji su imali tu vrstu potreba, pa će i ovaj festival imati svoju publiku koja će se, vjerujem, godinama i širiti", kazao je Vuković.

   

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije