Gradovi

Trebinje: Registrovana dva slučaja vršnjačkog nasilja

Trebinje: Registrovana dva slučaja vršnjačkog nasilja
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Registrovana dva slučaja vršnjačkog nasilja

TREBINJE - Učenici i njihovi roditelji se sve više odvažuju da prijave vršnjačko nasilje pa je Policijska uprava Trebinje u ovoj godini na prostoru istočne Hercegovine registrovala dva takva slučaja, gdje su se dva dječaka odvažila prijaviti četvoricu svojih drugova.

"Riječ je o četiri maloljetna lica muškog pola koja su počinila vršnjačko nasilje nad dvojicom svojih drugara, ali su nakon prijave u jednom slučaju dobili krivičnu prijavu za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, a u drugom slučaju je prema Okružnom javnom tužilaštvu otišao izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama", kazala je Jovana Samopjan, portparol PU Trebinje.

Pripadnici ove uprave su u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Stop vršnjačkom nasilju" održali predavanje za više razreda Tehničke škole u Trebinju, sa ciljem da se učenici upoznaju sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinom ispoljavanja, ali i posljedicama koje ono ostavlja, a koje se mogu spriječiti reagujući na ovo nasilje.

Samopjanova je ovom prilikom istakla da je potrebno da u svemu sarađuju i roditelji i nastavnici, što je Nebojša Bovan, direktor Tehničke škole, potvrdio i da se dešava.

"Nismo do sada imali prijavljene drastične primjere vršnjačkog nasilja, tako da nemamo evidentirane neke ozbiljnije prekršaje, već su sve to sitnije čarke i problemi koji se mogu riješiti u okviru škole, naravno, zajedno sa roditeljima sa kojima imamo dobru saradnju jer smo i mi i oni na istom fonu - da generacije izvedemo na put što bolje ", kazao je Bovan.

On je dodao da imaju jasan plan o vaspitno-disciplinskim mjerama i da se njih moraju svi pridržavati.

"Kod mene je svaki dan u kancelariji poneki učenik sa kojim se mora razgovarati i samo razgovorom je najbolje preventivno djelovanje", kazao je Bovan, jer je, kako dodaje, najprioritetnije da se dijete otvori i ima povjerenje i prema roditeljima i prema nastavnicima.

Učenici Jovan Šakotić i Andrea Andrić su već punoljetni i svjesni su, kako kažu, da mogu i krivično odgovarati i snositi posljedice za probleme koje bi eventualno prouzrokovali, iako i jedno i drugo izbjegavaju konfliktne situacije i drže se po strani kada su svađe u školi u pitanju.

Matija Spaić, koji je još maloljetan i ima 16 godina, kaže da se dešava vršnjačko nasilje i da se ono može izbjeći fizički, ali se nasilje na internetu teže može izbjeći i smatra da su djeca nedovoljno zaštićena.

"Na takvo nasilje se mora obratiti više pažnje i treba više edukacije mladih o tome. Ja lično nikad nisam doživio tako nešto jer, ako mi neko uputi kritiku, ne moram je nužno shvatiti kao nasilje", kaže Matija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije