Gradovi

"Toplane Sarajevo" večeras počinju isporuku toplotne energije

"Toplane Sarajevo" večeras počinju isporuku toplotne energije
Foto: Vlada KS | "Toplane Sarajevo" večeras počinju isporuku toplotne energije

SARAJEVO - Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak i direktor KJKP „Toplane – Sarajevo“ Sejfo Ušanović održali su danas sastanak nakon kojeg je odlučeno da, usljed nagle promjene temperatura zraka, korisnicima „Toplana“ večaras počne isporuka toplotne energije.

"Danas smo posjetili  kotlovnicu u KJKP Toplane -Sarajevo gdje smo se uvjerili da je sve spremno za početak grejne sezone. Moramo naglasiti da je Ministarstvo tokom ove budžetske godine izdvojilo značajna sredstva za rekonstrukciju toplifikacionog sistema i zanavljanje opreme potrebne za rad jer nam cilj je osigurati kvalitetno grijanje za građane Sarajeva. Radi se o novčanim sredstvima u iznosu od oko tri miliona konvertibilnih maraka. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima predviđaju se niže temperature zraka, što znači da su se stekli preduslovi za dnevni režim zagrijavanja. Ukoliko se vremenske prilike poboljšaju, moguće je da dođe do prekida u isporuci toplotne energije", kazao je ministar Bošnjak.

Direktor Ušanović je rekao da je u prethodnom periodu, van grejne sezone, poduzet čitav niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju toplifikacionih sistema, kao i na rekonstrukciji pojedinih dijelova sistema, a sve s ciljem bolje pripremljenosti za predstojeću grejnu sezonu.

Takođe je istakao da će  „Toplane“ uspostaviti dnevni režim zagrijavanja zbog najavljenih niskih temperatura, a u skladu sa Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije kojom je propisan dnevni režim zagrijavanja u periodu od 6 do 22 sata, a prema kretanju temperature zraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije