Gradovi

Tehnolog Renata Obradović Popović pronašla ključ za lijep grad

Tehnolog Renata Obradović Popović pronašla ključ za lijep grad
Foto: Milan Pilipović | Tehnolog Renata Obradović Popović pronašla ključ za lijep grad

GRADIŠKA - Kada je prije nekoliko godina Renata Obradović Popović, diplomirani tehnolog, napustila Inspektorat Republike Srpske, gdje je nekoliko godina bila republički zdravstveni inspektor za hemikalije i biocide te tržišni inspektor za hranu u vanjskotrgovinskom nadzoru, i 2022. godine imenovana za direktora Komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" u Gradišci, mnogima njena odluka nije bila jasna niti logična.

Bilo je to, kaže, kao u pjesmi "Hoću, majko, hoću u gradsku čistoću..." Htjela, i uspjela.

Od tada, uporedo sa promjenama načina rada u ovom komunalnom preduzeću, uvođenja novih sektora, značajnijeg obuhvata gradskog područja, osavremenjavanjem mehanizacije, reciklaže otpada, mijenjao se i izgled grada.

Rezultati su svuda vidljivi. Uređeni su trgovi, parkovi, savska obala, zasađeno ukrasno bilje, uklonjene divlje deponije, postavljene klupe... Ovaj grad je, na prečac, postao među najuređenijim u regiji i sve poželjnije mjesto za život. To tvrde mnogi, posebno gosti ili prolaznici.

"Sve što sam željela mijenjati, kao građanin Gradiške, gdje sam rođena i odrasla, gdje imam porodicu, sve što sam željela unaprijediti, učiniti ljepšim, ugodnijim za život, na ponos njenih stanovnika, a nisam imala priliku niti mogućnost, dobila sam rukovodećom ulogom u 'Gradskoj čistoći'. Nisam oklijevala niti se pokajala zbog toga. Zahvalnost građana i ostalih kojima se naš grad dopada, njegov izgled, cvjetni parkovi, uređena šetališta, za mene su najveća nagrada", kazala nam je Renata Obradović Popović. Svoje ideje, zajedno sa grupom mladih saradnika, među kojima su žene, svakodnevno pretvara u djela.

"Teško je to pobrojati. Grad živi, mijenja se, ima svoje potrebe i probleme. Mi smo svima na usluzi, reagujemo bez oklijevanja i dugih procedura. Imamo veoma uspješnu saradnju sa mnogim udruženjima, javnim ustanovama, školama, mjesnim zajednicama, Gradskom upravom, a posebno građanima. Često nam oni ukazuju na potrebe u naseljima i predlažu, a mi ih akcijom slijedimo", objasnila nam je direktorica gradiške "Gradske čistoće". Nedavno su u ovom preduzeću okončali akciju izbora najljepših dvorišta, balkona i javnih površina. Nagradili su stotinak učesnika akcije.

"Smisao je u podsticanju na uređenje okoliša. U tome smo sasvim sigurno uspjeli, jer to je dobilo takmičarski karakter. Svako želi da se pohvali svojim dvorištem ili balkonom, stanari vrtom ispred zgrade ili igralištem za djecu. Širenje takvih navika jeste naš cilj", objašnjava ova agilna i vrijedna direktorica smisao i principe komunalne djelatnosti u gradu na Savi. Dugačak je spisak poslova kojim su gradiški komunalci obilježili ovu godinu, oni su svuda vidljivi. A planovi su isto tako veoma veliki i značajni.

Za razliku od prethodnih godina kada je bilo teško obezbijediti radnike u "Gradskoj čistoći", sada se to uveliko promijenilo.

"Svojim najvećim uspjehom smatram promjenu odnosa u našoj sredini prema komunalcima i našem preduzeću. To je poštovanje i uvažavanje. Rad u 'Gradskoj čistoći' odavno nije nelagoda, nego ponos. U tome je najznačajnija promjena i zato sam srećna, jer sam dio tima vrijednih, odanih i sposobnih radnika", pojasnila nam je Renata Obradović Popović smisao svoga rada i ideja koje svakodnevno provodi u djelo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije