Gradovi

Svečanom litijom završene Preobraženske svečanosti u Trebinju

Svečanom litijom završene Preobraženske svečanosti u Trebinju
Foto: N.N. | Svečanom litijom završene preobraženske svečanosti u Trebinju

Kiša koja od podneva u Trebinju neprestano pada, iako je donijela zahlađenje i obradovala Trebinjce, omela je brojne Trebinjce i njihove goste u učešću u Preobraženskoj litiji koja se sa nekoliko hiljada vjernika, koliko bi ih bilo ranijih godina, ovoga puta svela na nekoliko stotina, što ipak nije umanjilo svečanost događaja.

U litiji su, nakon svete litrgije u Sabornom hramu koju su predvodila trojica vladika, Dimitrije, Teodosije i Metodije, učestvavali predstavnici gradske vlasti, javnog i preivrednog života grada i Republike Srpske, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iako je kišno nevrijeme učinilo da zakasni na današnju svečanost, predsjednik je došao na večernje bogosluženje, nakon kojeg je istakao da nikako ne bi preskočio da sa trebinjskim narodom ne proslavi njihov najsvečaniji praznik.

„Drago mi je što smo, i pored ovakvog nevremena, u miru i radosti proslavili ovaj praznik, sa porukom Trebinjcima da nastave da razvijaju Trebinje kao i do sada, da nastave čuvati svoje vrijednsti i svoju tradiciju, ponosni na svoju istoriju i svoju kulturu“, istakao je Dodik.

A koliko su Trebinjci željno dočekali kišu potvrdio je u besjedi nakon litije na Trgu slobode i vladika Dimitrije, poželjevši da se sa kišom na njegov narod izlije i sva ostala blagodat.

„Neka se na vaše porodice, na vaše bližnje i sve koji danas slave sa nama izlije božja blagodat i ljubav božija kao ova kiša, neka se na sve izlije“, poručio je vladika dimitrije.

Takve poruke je u svojoj besjedi uputio i vladika Metodije, poželjevši da se svjetlost kao na tavorskoj gori izlije na sve vjernike.

„Nema života bez svjetlosti, niti se išta pravilno razvija i raste bez svijetlosti, ništa se i ne vidi bez svjetlosti, a mrak krivi izopačuje našu perspektivu, tako da je svjetlost potrebna i za prisustvo i za toplinu jednih pored drugih, da vidimo kome pripadamo i da smo boliki, zbog čega je potrebno da čuvamo tu svjetlost, a nacija i Crkva su kontinuitet svjetlost“, kazao je vladika Metodije, pozivajući da se i na današnji dan svi trebaju svjetlosšću pričestiti i preobući se u nju.

Kiša je onemogućila i održavanje koncerta Peđe Jovanovića planiranog na Trgu slobode, ali to nije umanjilo svečarsku atmosferu i živost pos vim trebinjskim ugostiteljskim objektima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije