Gradovi

Širom Sanskog Mosta niknula eko-ostrva

Širom Sanskog Mosta niknula eko-ostrva
Foto: Zlatan Čekić | Širom Sanskog Mosta niknula eko-ostrva

SANSKI MOST - Na deset lokacija širom Sanskog Mosta postavljeni su eko-otoci sa kontejnerima, a cilj svega je da se građani podstaknu na odvajanje i selektiranje otpada koji bi se kasnije mogao iskoristiti kao sirovina.

"Važno je građanima objasniti kako da vrše selekciju otpada jer to do sada nije bila praksa. Bitno je naglasiti da su odranije u cijeli ovaj proces uključene sanske osnovne škole, gdje se učenici edukuju da prikupljaju i selektuju otpad, koji se potom dovozi u reciklažno dvorište lokalnog komunalnog preduzeća na dalje postupanje i reciklažu", kaže Hasib Kumalić, predstavnik Općinske službe za privredu i komunalne djelatnosti.

Javno komunalno preduzeće "Sana" nabavilo je nedavno 30 novih kontejnera za selektivno prikupljanje otpada, a sve je realizovano u sklopu projekta koji ovo preduzeće provodi u saradnji s općinskim vlastima i preduzećem "Eko život" iz Tuzle, koje se bavi ekološkim i projektima unapređenja zaštite životne sredine.

Vrijednost kontejnera iznosila je oko 16.000 maraka, a njihovu nabavku većim dijelom, u iznosu od oko 10.000 maraka, finansirale su lokalne vlasti i pomenuta tuzlanska firma.

"Kontejneri će služiti za prikupljanje papira i plastike i locirani su na posebnim mjestima, takozvanim eko-ostrvima", istakao je Alen Agić, predstavnik komunalnog preduzeća.

Dodaje kako su nedavno nabavili mašine za presovanje ambalažnog otpada, a cilj svega je da se on na pravilan način iskoristi, te smanji količina smeća koje se odlaže na gradskoj deponiji, ionako premaloj za kvalitetno odlaganje i deponovanje otpada.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije