Gradovi

Prva osnovna škola Srebrenica: Prvačići će biti u jednom odjeljenju

Prva osnovna škola Srebrenica: Prvačići će biti u jednom odjeljenju
Foto: Freepik | Prva osnovna škola Srebrenica: Prvačići će biti u jednom odjeljenju

BANJALUKA - Učenici koji su ove godine upisali prvi razred Prve osnovne škole Srebrenica nastavu će pohađati u okviru jednog odjeljenja, te neće biti podijeljeni u dva razreda, potvrđeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz Ministarstva su istakli da je tako propisano zakonskim i podzakonskim aktima, te da je ovoj školi u Srebrenici data saglasnost za formiranje jednog odjeljenja prvačića, s obzirom na to da je ove školske godine u ovu školu upisano 17 učenika prvog razreda.

"Ministarstvo je upoznato sa inicijativom roditelja prvačića Prve osnovne škole u Srebrenici da se učenici prvog razreda ove škole, koje je uprava škole prethodno rasporedila u dva odjeljenja, smjeste u jedno odjeljenje i prema informacijama koje smo dobili od škole, učenici prvog razreda će nastavu pohađati u okviru jednog odjeljenja", rekli su u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva su napomenuli da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na osnovu člana 48, stav 9, Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i člana 5 Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola daje saglasnost za formiranje odjeljenja u školskoj 2024/2025. godini.

Većina roditelja djece koja su krenula u prvi razred Prve osnovne škole Srebrenica izrazila je na protestnom skupu nezadovoljstvo što je školska uprava podijelila prvačiće u dva odjeljenja.

"Neshvatljivo je da je srebrenička škola tražila odobrenje resornog ministarstva za raspoređivanje ove djece u dva odjeljenja, jer to je nepotrebno, povećava troškove, a i ne želimo da djecu tretiraju kao da imaju neke posebne potrebe", rekao je predstavnik roditelja Marko Milovanović.

Jedan od roditelja prvačića Vesna Petrović kaže da je čak 15 ovih prvačića zajedno u obdaništu još od jaslica, da se druže, te smatra da uprava škole griješi što dijeli djecu u dva odjeljenja.

Peticiju su potpisali roditelje 13 prvačića i uputili Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na razmatranje.

U školi nisu željeli da komentarišu ovaj protest roditelja i čekaju odgovor resornog ministarstva, piše Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije