Gradovi

Problemi u vodosnabdijevanju u Sanskom Mostu: Već sedam dana bez vode

Problemi u vodosnabdijevanju u Sanskom Mostu: Već sedam dana bez vode
Foto: Pixabay | Problemi u vodosnabdjevanju u Sanskom Mostu: Već sedam dana bez vode

SANSKI MOST - Više desetina domaćinstava u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, već se cijelu sedmicu suočava sa problemom nedostatka vode koji je uzrokovan problemima s lokalnim vodovodom Kešnica.

U posljednjih nekoliko godina sve je slabija izdašnost vrela Kešnica, sa kojeg se, pored Čaplja, pitkom vodom snabdijevaju još i sela Tomina i Kijevo, što je glavni uzrok problema u vodosnabdijevanju.

"Ne znamo zbog čega ima sve manje vode u Kešnici, ali to je posebno prisutno u ljetnim mjesecima. Vjerovatno su uzrok tome ove klimatske promjene ili prekomjerna sječa šume, uglavnom vode je sve manje", kaže Elvis Pašić, predsjednik pomenute mjesne zajednice.

Prema njegovim riječima, u lancu snabdijevanja njihovo selo je posljednje, a dodatni problem je i dotrajala cjevovodna mreža, zbog čega se u sistemu gube velike količine vode, a nadležnost održavanja nije jasno definisana.

"Problem smo privremeno riješili tako što su domaćinstva u Tomini i Kijevu smanjila potrošnju vode, pa smo nekako uspjeli napuniti naš rezervoar. Neka domaćinstva još nisu dobila vodu, zbog vazduha u sistemu, ali se nadamo kako ćemo uskoro otkloniti te probleme", navodi Pašić.

Prema njegovim riječima u narednom periodu se ovakva situacija vrlo lako može ponoviti, s obzirom na dugi sušni period i nedostatak padavina, zbog čega se na sve korisnike vodovoda apeluje za racionalnost prilikom korištenja vode.

"Jedini pravi način da se trajno riješi problem vodosnabdijevanja jeste da se selo priključi na gradsku mrežu i vodovod. Mi smo već pokrenuli pregovore s lokalnim vlastima i preduzećem 'Vodovod i kanalizacija', pa nas dosta posla u vezi s tim čeka u budućnosti", naveo je Pašić.

U međuvremenu, veliki broj mještana Čaplja, koji žive i rade u dijaspori došao je svojim kućama, a nedostatak vode u ovim sparnim i vrelim danima jedan je od najvećih problema s kojima su se mogli susresti.

"Čini mi se da bi se bez svega nekako moglo, ali bez vode je najteže. Ovih dana kući su mi stigla djeca i unuci iz Slovenije, a za vodu se moramo snalaziti kako znamo i umijemo", kaže Enes Korlat, mještanin Čaplja.

Zbog aktuelnih problema, svim korisnicima koji se snabdijevaju s izvorišta Kešnica upućen je apel da vodu racionalno koriste i da je ne rasipaju bez razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije