Gradovi

Posljedice nevremena u Prnjavoru: Polupana vozila, oštećene kuće, plastenici, usjevi, voćnjaci

Posljedice nevremena u Prnjavoru: Polupana vozila, oštećene kuće, plastenici, usjevi, voćnjaci
Foto: Aleksandar Atić/Ilustracija | Posljedice nevremena u Prnjavoru: Polupana vozila, oštećene kuće, plastenici, usjevi, voćnjaci

PRNJAVOR – Grad veličine oraha i teniske loptice, koji je juče u poslijepodnevnim i večernjim časovima pogodio područje Prnjavora, pričinio je ogromnu materijalnu štetu na imovini građana, poljoprivrednim dobrima.., a kada se ta šteta procijeni, izvještaji će biti poslati republičkoj vlasti, jer lokalni budžet nije dovoljan da to pokrije.

Ovako je za "Nezavisne novine" gradonačelnik Prnjavora, Darko Tomaš, prokomentarisao ogromno nevrijeme koje je u subotu gotovo pa paralisalo ovaj grad, i zbog koga će se pričinjena šteta procjenjivati danima.

Nevrijeme je prema riječima Tomaša zahvatilo veći dio Prnjavora, oštetilo krovove i vozila u gradskom području.

"Padavine su u dva navrata zahvatile zapadni dio teritorije Prnjavora, područja Mjesnih zajednica Hrvaćani, Kokori, Skakavci, dio Potočana, Lišnja, Okolicu, Ratkovac i veći dio gradske teritorije. Na navedenom području, grad koji je bio veličine oraha do teniske loptince, oštetio je krovove objekata, napravio štetu na automobilima i mehanizaciji koja nije bila u garažnim prostorima, oštetilo plastenike, uništilo usjeve i nanijelo štete u poljoprivrednoj proizvodni i voćarstvu", pojašnjava Tomaš.

Ali, tu nije kraj problemima za Prnjavor. Prema Tomaševim riječima, došlo je i do jakog naleta oborinskih voda, što je sporadično dovelo do zaplavljivanja objekata i podrumskih prostora, kao i nekih ulica zbog nemogućnosti oticanja vode u tako kratkom periodu.

"Pripadnici Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice, intervenisali su sa ispumpavanjem na pet lokacija, a veliki dio građana je vršio čišćenje i sakupljanje vode u privatnim objektima. U nekim dijelovima je došlo i do prekida u snabdijevanju strujom, a prema izvještaju Elektrodistribucije, srednjenaponska mreža bila je u prekidu od oko sat vremena na području Smrtića i Palačkovaca. U gradu je bilo prijavljeno oko 30 kvarova na niskonaponskoj mreži. Ekipe su na terenu i vrše otklanjanje kvarova", dodao je Tomaš.

Kaže da u ovom trenutku nema preciznu informaciju koliko je oštećeno stambenih objekata u ovom nevremenu. Ne krije zabrinutost najave da će slično biti i narednih dana.

"Tek treba ljudi da prijave štete i da komisije izađu na teren i konstatuju zapisnički. Nakon toga ću imati informaciju. Kada se šteta procijeni izvjetaji će biti proslijeđeni republičkoj vlasti, jer lokalni budžet nije dovoljan da pokrije toliko veliku štetu. Zabrinjava što svaku veče ove sedmice meteorolozi najavljuju slično vrijeme", naveo je Tomaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije