Gradovi

Poskupljenje parkinga u Prijedoru neustavno kao u Banjaluci?

Poskupljenje parkinga u Prijedoru neustavno kao u Banjaluci?
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Poskupljenje parkinga u Prijedoru neustavno kao u Banjaluci?

PRIJEDOR - Nakon što je grad Prijedor donio novi pravilnik o javnim parkiralištima, prema kojem su, između ostalog, povećane cijene parkinga u prvoj zoni, te dnevna karta, pravnik Milko Grmuša za "Nezavisne" kaže da su navedena poskupljenja neustavna i nezakonita, kao što je to slučaj i u Banjaluci.

Inače, grad Prijedor je donio novi pravilnik o javnim parkiralištima, kojim su izmijenjene cijene dijela usluga definisane prethodnim pravilnikom koji je važio od 2012. godine.

Tako je cijena parkinga u prvoj zoni povećana sa 0,50 na jednu KM za sat parkiranja te dnevna parking-karta sa dosadašnjih tri na pet KM.

U drugoj i trećoj zoni sat parkiranja košta pola marke, koliko je do sada bila karta za dva sata, dok je dnevna poskupjela s dvije na tri KM.

Osim toga, blokiranje i deblokiranje vozila, osim putničkih, poskupjelo je sa 60 na 80 KM, blokiranje i deblokiranje putničkih vozila, osim na parkiralištima, sa 40 na 50 KM, a blokiranje i deblokiranje vozila na parkiralištima sa 30 na 40 KM.

Grmuša ističe da je poskupljenje parkinga, ali i sve oko njega na javnim parkiralištima u Prijedoru nezakonito i neustavno.

"Nezakonito je ovo što su povećali cijenu parkinga, ali i sve od polovine 2018. godine, kao i u Banjaluci.  Nisu uskladili svoju odluku o bezbjednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Prijedora sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, a ta odluka im je osnov za donošenje pravilnika i ovog sada što su povećali cijenu parkinga, ali i onoga prethodnog. Dakle, sve od maja 2018. godine do danas je što se tiče javnih parkirališta u gradu Prijedoru nezakonito i neustavno, uključujući i cijene parkiranja", naglasio je Grmuša.

Nezakonito je i neustavno i naplaćivanje prekršaja, ali i ako, kako kaže Grmuša, stavljaju "kandže" na vozila.

"Ljudi mi svakodnevno šalju da oni nisu jedini, te da se u oko 90 odsto opština u Republici Srpskoj nezakonito i neustavno naplaćuje parking na javnim parkiralištima. U Prijedoru su morali pratiti ovu situaciju, ali ovo znači da njihovi pravnici u opštini uopšte ne prate odluke Ustavnog suda i zakone", ističe Grmuša.

On je poručio da će sve nezakonite norme ukidati pred Ustavnim sudom RS.

"Tražim od Ustavnog suda da što prije donese tu odluku na isti način i sa istom pravnom argumentacijom kao i u slučaju grada Banjaluka", dodao je on.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa Slobodanom Javorom, gradonačelnikom Prijedora, ali nije odgovarao na naše pozive do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Podsjećamo, prošlog mjeseca je Ustavni sud Republike Srpske donio odluku da Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Banjaluke nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Suština zbog koje je donesena ova odluka je u tome da u postupku donošenja ovog pravilnika Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, nije pribavio saglasnost Skupštine grada Banjaluka na cijenu komunalne usluge parkiranja vozila na javnim parkiralištima na području grada Banjaluka, a što je, po ocjeni Suda, shodno relevantnim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o komunalnim djelatnostima bio obavezan.

Takođe, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je i da brojni članovi Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banjaluka nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o komunalnim djelatnostima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije