Gradovi

Polomljeni bor uništio krov kuće Erkočevića (FOTO)

Polomljeni bor uništio krov kuće Erkočevića (FOTO)
Foto: Vesna Duka | Polomljeni bor oštetio krov kuće Erkočevića

TREBINJE - Olujno nevrijeme u Trebinju oštetilo je, prema bilansu Gradskog kriznog štaba, više od 30 objekata, među kojim je najviše stradala kuća Erkočevića u Starom gradu.

Na ovu je kuću pao stari bor koji se prelomio i pao na krov, pa je, kako kaže vlasnica Amira Erkočević Fatkić koja je u ovoj kući i rođena, za sada neuseljiv, ne samo njen stan, već i stan podstanara na spratu ispod nje, jer se voda već sliva i u taj stan.

"Sve je počelo oko 4.30 jutros kada je počeo jak vjetar i ja sam krenula da zatvorim prozor na prostoriji na koju je u tom trenutku padao bor, pa sam samo vidjela da se plafon sa šturom obrušava sa velikom bukom", kaže još prestrašena Amira.

Kaže da već gotovo dvije decenije Erkočevići mole nadležne da se ukloni upravo ovo drvo, barem njegov dio koji se nadvio nad krov i koji se jutros i prelomio i izazvao upravo ono čega su se pribojavali.

Šteta je, kaže ogromna, jer je propao plafon ove prostorije, televizor je mokar, a prokišnjao je drugi hodnik i kuhinja, pa, osim materijalne štete, nije bezbjedno da ovdje ostane boraviti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je i komandant Kriznog štaba grada, kaže da ni stanari u kući Erkočevića, ali ni neko drugi ko eventualno prijavi toliku štetu da se u kući ne može živjeti, neće ostati na ulici.

"Mi smo informaciju o ovom objektu u Starom gradu dobili dok je zasjedao Krizni štab, tako da su ekipe za sanaciju već upućene tamo iako pada kiša, tako da će, nakon uklanjanja drveta, privremeno pokriti kuću vodootpornim materijalom, a onda ćemo sagledati kako da to dugoročno riješimo", istakao je Ćurić, uz odlučne tvrdnje da će Grad reagovati onako kako bude neophodno, samo, kako kaže, da ne trpe stanovnici zgrade, jer to ne želi niko ni drugom ni samom sebi, pa će lokalna uprava, ako bude potrebno, platiti tim ljudima i alternativni smještaj.

Napominjući da nije upućen u to da su Erkočevići godinama tražili uklanjanje spornog drveta, on dodaje da će se ispitati svaki propust ako ih ima.

Nemanja Sorajić, šef Službe civilne zaštite Grada Trebinja koji je od ranih jutarnjih časova na terenu sa svojim radnicima, bio je u Starom gradu u vrijeme kada je sa krova kuće Erkočevića uklanjan stari bor, ističući da je od svih trebinjskih naselja od nevremena stradao najviše upravo ovaj dio grada.

"Nadamo se da ćemo brzo riješiti i ovaj problem, a u saradnji sa komunalnim preduzećem i svim drugim nadležnim službama, uklanjali smo grane sa ulica, popravljali krovove zgrada, kuća, pomoćnih objekata na selima i uradili sve što je u našoj moći", kaže on.

Napominjući da su telefoni Operativnog centra od jutros usijani i da su zaprimili više od 30 dojava o nastalim štetama, Sorajić je ponovio da su, osim oštećenih krovova na objektima, prioritetna bila i uklanjanja iskrčenih stabala i grana sa ulica, kao i otčepljenja slivnika, kako bi se saobraćaj odvijao normalno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije