Gradovi

Počast Jedanestoj krajiškoj brigadi u Bukovici

Počast Jedanestoj krajiškoj brigadi u Bukovici
Foto: Milan Pilipović | Počast Jedanestoj krajiškoj brigadi u Bukovici

GRADIŠKA - U Bukovici kod Gornjih Podgradaca, na mjestu gdje je 8. septembra 1943. godine formirana Jedanaesta krajiška Narodno-oslobodilačka udarna brigada, predstavnici Gradske organizacije SUBNOR-a i mještani Gornjih Podgradaca danas su položili vijenac i odali počast ovoj ratnoj jedinici.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj naglašava da je Jedanaesta krajiška dala nemjerljiv doprinos oslobođenju bivše Jugoslavije, a naročito Kozare i Potkozarja, u Drugom svjetskom ratu. Najveći broj boraca iz podgradačkog kraja, borio se u ovoj jedinici.

"U istoriji našeg kraja, Jedanaesta krajiška brigada ima važnu ulogu. Naši potomci to znaju. Ipak, učimo ih da čuvaju ove tekovine, zato što su borci ove jedinice najviše doprinijeli oslobođenju od okupatora. Naši očevi i djedovi, naša braća, poginuli su u toj borbi. Zato je njena vrijednost neprolazna", kazao je za "Nezavisne novine" Vojin Crnčević iz Gornjih Podgradaca.

Boro Panić, je inicirao akciju na uređenju spomen-područja. On kaže da je to jedno od najzačajnijih mjesta za istoriju Kozare i Potkozarja.

"Vjerujem da će obilježavanje važnih datuma naše borbe za slobodu, kao što je okupljanje kod spomenika na lokalitetu Indjija u Bukovici, biti uvršteno u kalendar važnih istorijskih događaja gradiškog kraja. Neophodno je stalno održavati spomenik Jedaneste krajiške brigade NOB-a i popraviti put, koji je u veoma lošem stanju", kazao nam je Boro Panić.

Svečanost kod spomenika organizovana je povodom 4. jula, Dana borca, koji je slavljen kao državni praznik u bivšoj Jugoslaviji.

Prethodno su, poštovaoci tekovina NOB-a, ispred spomenika Ranjena ptica na Jokinom brdu, odali počast djeci, ubijenoj u logorima NDH-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije