Gradovi

Otvorene prijave za besplatne preventivne preglede

Otvorene prijave za besplatne preventivne preglede
Foto: KCUS | Otvorene prijave za besplatne preventivne preglede

Klinički centar UNSA učestvuje u kampanji “Budimo odgovorni – Život je u pitanju”, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravstva KS, u okviru koje je osiguran veliki broj preventivnih pregleda osobama koje imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo.

Svi zainteresovani građani i građanke Kantona Sarajevo mogu obaviti preglede za rak grlića materice, dojke, prostate, debelog crijeva i rak pluća.

U okviru ovogodišnje akcije obaviće se ukupno 27.666 preventivnih  pregleda, i to: za rak dojke: 5.800 pregleda, za rak debelog crijeva: 8.900, za rak grlića materice: 5.300, za rak prostate: 5.000,  za rak pluća: 2.666 pregleda.

„Zainteresirani se trebaju registrovati putem web stranice zivotjeupitanju. ba  koja je u funkciji od 25. septembra. S jednim matičnim brojem građani se mogu prijaviti na više različitih pregleda, ali samo jednom za određeni pregled, bez obzira da li se prijavljuju u više zdravstvenih ustanova. Na primjer, ako se prijave za preventivni pregled raka dojke u jednoj od ustanova, neće biti u mogućnosti da se ponovo prijave za isti pregled u drugoj ustanovi, ali mogu se registrovati za neki drugi preventivni pregled“, saopšteno je iz KCUS-a.

Pregledi se, osim u Kliničkom centru UNSA, mogu obaviti i u Zavod za zaštitu žena i materinstva KS, PZU – Poliklinika Alea dr. Kandić, ASA bolnica, BWN ginekologija, PZU – Poliklinika Al Tawil Sarajevo, PZU – Poliklinika Atrijum Sarajevo, PZU – Poliklinika Agram Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije