Gradovi

Otvoren muzej posvećen Veljku Čubriloviću

Otvoren muzej posvećen Veljku Čubriloviću
Foto: Ustupljena fotografija | Otvoren muzej posvećen Veljku Čubriloviću

LOPARE - Muzejska postavka posvećena učitelju Veljku Čubriloviću i drugim pripadnicima Mlade Bosne otvorena je u obnovljenoj školi u Priboju kod Lopara, u kojoj je, početkom prošlog vijeka, radio ovaj učesnik Sarajevskog atentata, rođen u Gradišci.

Izloženi su mnogi predmeti i dokumenti iz tog perioda, te knjige o Sarajevskom atentatu i pripadnicima Mlade Bosne, među kojima je i Veljkov brat Vaso Čubrilović.

Bojan Vujčić, istoričar i direktor Zavičajnog muzeja iz Gradiške, kaže da je muzejska postavka, čijem otvaranju je prisustvovao, veoma značajna. Ona će čuvati uspomenu i podsjećati na Veljka Čubrilovića, koji je pogubljen u Sarajevu 1915. godine, i druge borce za slobodu.

Oni su žrtvovali mlade živote za izlazak iz okupatorskog ropstva.

"Ova postavka, kao i škola, zajedno sa crkvom, čine zajednički spomenik srpske duhovnosti. Ovdje se, na najbolji način, može naučiti lekcija iz burne i teške srpske istorije", smatra Vujčić.

Veljko je uhapšen u Priboju 8. jula 1914. godine i preko Zvornika i Tuzle odveden u Sarajevo.

U sarajevskom zatvoru proveo je osam mjeseci, gdje je saslušavan, isljeđivan i na kraju osuđen na smrtnu kaznu vješanjem. Sud u Sarajevu, suprotno zakonu o pravu porodice da obavi sahranu, naložio je policiji da Veljka i drugu dvojicu pogubljenih tajno sahrani.

O datumu izvršenja presude Okružni sud je obavijestio Veljkovog advokata oko devet uveče, uoči dana vješanja. Advokat je iste noći javio njegovoj rodbini, kako bi imali mogućnost da se u zadnjem trenutku oproste s njim. Sestre Staka i Vida su Veljka posjetile ujutro pred pogubljenje. U pismu sestri Staki, Veljko je moli da od suda zatraži njegovo tijelo i da ga sahrani u grobu.

"Neka mi se za grob bar znade. Neka se moja Nada i moja Jovanka, kada dođu u Sarajevo, na mom grobu mogu Bogu pomoliti, da meni bude milostiv, a njima dade sreće i napretka."

Okružni sud u Sarajevu je 9. februara 1915. godine poslao u Gradišku četiri pisma Veljka Čubrilovića, pisana u zatvoru, da se uruče njegovoj supruzi Jovanki. Smatrajući da pisma sadrže "sveto srpsko zavještanje", sudski savjetnik u Gradišci Josip Horvat je 19. februara 1915. godine predložio Sudu u Sarajevu da se pisma konfiskuju i unište. 

Posmrtne ostatke Veljka Čubrilovića i druge dvojice obješenih osuđenika za atentat na Franca Ferdinanda slučajno je u selu Nahorevo otkrio profesor Manojlo Krunić. Neki mlinar je navodno u noći nakon pogubljenja vidio sumnjivu noćnu sahranu u groblju. O tome je obavijestio vlasti poslije Prvog svjetskog rata. Veljkovi posmrtni ostaci od 1939. godine počivaju u zajedničkoj grobnici na Koševu, u kapeli posvećenoj vidovdanskim herojima.

Otvaranju muzejske postavke prethodilo je osveštanje škole, na čijoj fasadi su murali Veljka Čubrilovića i Gavrila Principa. Učinio je to protojerej-stavrofor Miloš Trišić, arhijerejski namjesnik tuzlanski.

Nakon toga je uslijedio kulturno-zabavni program. Nastupilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Lopara.

Nije htio bježati

Veljko je poslije atentata u Sarajevu mogao pobjeći u Srbiju, ali nije htio, bio je prkosan i odlučan borac protiv okupatora, radio za interese svoga, te ostalih potlačenih naroda u BiH.

"Govorio je, kuda da idem. Šta će narod reći. Kazaće, lako je uči, on kofer na rame pa u Srbiju, a mi svoju zemlju ponijeti ne možemo. Zato je u Priboju mirno sačekao žandarme, koji su ga sproveli u Sarajevo", svjedoči o svom djedu Vera Vujčić. Veljko je rođen 6. juna 1886. godine, u tadašnjoj Bosanskoj Gradišci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije