Gradovi

Opština Kotor Varoš izglasala neradnu nedjelju

Opština Kotor Varoš izglasala neradnu nedjelju
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Opština Kotor Varoš izglasala neradnu nedjelju

KOTOR VAROŠ - Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš donijeli su u ponedjeljak odluku o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine, a kojom je nedjelja definisana kao neradni dan.

Zdenko Sakan, načelnik opštine rekao je za "Nezavisne novine" da je cilj ove odluke, prije svega, unapređenje radničkog statusa.

"Nedjelja se u većini razvijenih zemalja posmatra kao porodični dan koji je posebno značajan za žene, a upravo one su većinski trgovinski radnici u našoj lokalnoj zajednici“, istakao je Sakan i ističe da će odluka  stupiti na snagu osam dana nakon donošenja ove odluke,

Neradna nedjelja je već dugo tema u mnogim gradovima i opštinama, a Bijeljina je uspjela da dođe do kraja i zabrani rad trgovinama nedjeljom još 2021. godine, mada odluka i dalje izaziva negodovanja. Slična inicijativa u Banjaluci nije dobila podršku Skupštine grada.

Prema odredbama Zakona o trgovini Republike Srpske skupština jedinice lokalne samouprave utvrđuje radno vrijeme trgovina, zanataskih i uslužnih radnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije