Gradovi

Od petka zabrana objavljivanja istraživanja, u subotu izborna tišina u četiri grada u BiH

Od petka zabrana objavljivanja istraživanja, u subotu izborna tišina u četiri grada u BiH
Foto: Dražan Pozderović | Od petka zabrana objavljivanja istraživanja, u subotu izborna tišina u četiri grada u BiH

SARAJEVO - Zabranjeno je objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi s glasanjem i odgođenim lokalnim izborima u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu od petka ujutro, 18. oktobra, a izborna tišina počeće u subotu i trajati do zatvaranja biračkih mjesta u ovim opštinama u nedjelju, 20. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

CIK je podsjetio na pravila za odgođene izbore koja se odnose za područja ovih opština da je 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta, od petka u 7 časova, pa do zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno objavljivati ovih rezultate istraživanja.

Izborna tišina počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta i trajaće do njihovog zatvaranja, odnosno od subote, 19. oktobra, od 7 časova ujutro do 19 časova 20. oktobra.

Politički subjekat dužan je u roku od 15 dana od izbora obezbijediti uklanjanje svih oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala s prostora određenog za kampanju, a koji su korišćeni u svrhu izborne kampanje tog političkog subjekta. U ovom slučaju taj rok za područja opština Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo je 15 dana od dana održavanja odgođenih izbora, prenosi Srna.

CIK je u četvrtak, 10. oktobra, donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo. Izborna kampanja je sprovedena i završena kad i u opštinama i gradovima u kojima su lokalni izbori održani 6. oktobra.

Izbori u ove četiri opštine su odgođeni zbog katastrofalnih poplava koje su u noći između 3. i 4. oktobra zahvatile Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije