Gradovi

Objavljena monografija o životu više od 100.000 izbjeglica iz BiH u Švedskoj

Objavljena monografija o životu više od 100.000 izbjeglica iz BiH u Švedskoj
Foto: Zlatan Čekić | Objavljena monografija o životu više od 100.000 izbjeglica iz BiH u Švedskoj

SANSKI MOST - Poznati sanski novinar i publicista Fikret Tufek, koji već dugi niz godina živi i radi u Švedskoj, autor je monografije pod nazivom "Udruženje Bosanska krajina - Malme", koja je izašla iz štampe ove godine.

Ovo djelo je privuklo veliku pažnju javnosti u Švedskoj, ali i u Bosni i Hercegovini, a autor je, između ostalog, kandidiran za nagradu grada Malmea za ljudska prava za ovu godinu od strane nekoliko organizacija sa bh. i švedskim predznakom. Prema riječima autora, monografija prati dolazak u Švedsku preko 100.000  izbjeglica iz BiH od 1992. godine pa nadalje, kao i život Bosanaca i Hercegovaca kroz postojanje i rad udruženja Bosanska krajina iz Malmea. Izrada monografije, kako kaže autor, bila je rudarski posao jer je prikupljeno i objavljeno 1.340 fotografija, odnosno ukupno 14.520 dokumenata i fotografija sa isječcima iz različite literature. Tufek objašnjava kako monografiju čini 18 poglavlja i 360 stranica, a treba istaći da je štampana na bosanskom i švedskom jeziku.

"Želio sam na ovaj način osvijetliti istorijski period kada su građani Bosne i Hercegovine, kao izbjeglice, u značajnijem broju došli u ovu prekrasnu zemlju. Adaptacija nije bila laka, ali su nakon protoka svih ovih godina naši ljudi, bez obzira na vjeru ili nacionalnost, danas prihvaćeni i ugledni građani ove zemlje. U međuvremenu, tamo su odrasle nove generacije i izazov je kako da oni sačuvaju vezu sa domovinom, a to je moguće kroz rad udruženja i kulturnih društava", istakao je Tufek.

Naglašava kako u ovoj skandinavskoj zemlji nije lako izdati knjigu, jer postoje relevantne institucije koje odlučuju o tome, a izdavanje monografije finansirano je iz švedskih kulturnih fondova. U odnosu na ukupan broj stanovnika u Švedskoj, danas ima više od jednog procenta građana porijeklom iz BiH.

Tufek ističe kako je monografijom želio prikazati mnoge činjenice i fakte koja govore o tradiciji i kulturi naših ljudi koji žive u Švedskoj, gdje postoje i djeluju brojna udruženja i organizacije koja njeguju nasljedstvo njihove domovine. Također, u knjizi se govori i o djelovanju Udruženja Sanjana u Švedskoj, te pominju brojni pojedinci koji su svojim radom i angažmanom ostavili neizbrisiv trag. Autor se nada kako će monografija uskoro imati promociju u njegovom rodnom Sanskom Mostu, ali i drugim gradovima u BiH.

Fikret Tufek je dugogodišnji i cijenjeni novinar, u prijeratnom vremenu dugo godina bio je direktor Radio Sanskog Mosta, a potom i glavni i odgovorni urednik Radio Banjaluke. Tokom ratnog perioda bio je prisiljen da napusti Bosnu i Hercegovinu skupa s porodicom, a u Švedskoj je nastavio svoju uspješnu novinarsku karijeru.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije