Gradovi

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu
Foto: Vesna Duka | Obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu

TREBINJE - Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu, 4. oktobar, obilježen je polaganjem cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941-1945. u Gradskom parku, odakle su i ovoga puta poslate poruke jedinstva i suživota.

"Mi odavde šaljemo poruku mira, ljubavi, slobodarstva, antifašizma kao najveće tekovine civilizacijskog svijeta, a na nama svima je, pogotovo mlađim generacijama, da pronose duh slobodarstva i gaje sjećanja na sve patriote koji su, ne žaleći svoje živote, podarili drugima slobodu", kazao je predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin.

On je napomenuo da je u dvodnevnim borbama za oslobođenje Trebinja, daleke, ali jednako tako i bliske, 1944. godine, poginulo 158 boraca, te da je tokom rata poginulo njih 819 širom okupirane Jugoslavije, dok je isto toliko bilo i nedužnih žrtava fašističkog i drugog terora.

Ćapin je podsjetio i na to da je u redovima Narodnooslobodilačke vojske učestvovalo više od 4.500 boraca sa područja Trebinja, od kojih je preko 200 preživjelih nosilaca "Partizanske spomenice 1941", a 12 narodnih heroja, što su sve veliki zalozi za čuvanje budućnosti i tekovina antifašizma.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije