Gradovi

Nova bolnica u Doboju sutra otvara vrata

Nova bolnica u Doboju sutra otvara vrata
Foto: Vlada RS | Nova bolnica u Doboju sutra otvara vrata

DOBOJ - Nakon više od pet godina gradnje sutra će biti otvoren objekat JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju, koji raspolaže sa 450 kreveta i specijalističkim službama, a planirano je da opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije i okoline.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih investicija Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu, a ukupna vrijednost projekta iznosi 104 miliona KM, dok su sredstva obezbijeđena iz budžeta RS.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, uspješno su završeni izgradnja nove bolnice po principu "ključ u ruke" i njeno opremanje, te su se stekli uslovi za svečano otvaranje novog objekta.

"Za razliku od trenutne bolnice koja je paviljonskog tipa, u novoizgrađenoj bolnici u Doboju sva odjeljenja bolnice i uprava smješteni su u jedan objekat koji se sastoji od prizemlja i šest spratova, a izgrađen je poseban tehnički objekat od 577 metara kvadratnih korisne površine", navode iz resornog ministarstva.

Objekat, dodaje se, raspolaže sa 450 kreveta, te sljedećim medicinskim specijalističkim službama: glavni operacioni blok, urgentni blok sa operacionom salom i pristupom za sanitetska vozila, služba intenzivne medicine za nehirurške grane, sala za angiografiju, centralna laboratorija, novo porodilište, dijagnostički centar sa više od 20 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevna ambulantna/poliklinička usluga sa specijalističkim konsultacijama, terapijska onkološka dnevna bolnica i centralni sistem snabdijevanja gasovima.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da će nova bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju omogućiti kvalitetnije i brže pružanje usluga građanima.

Naveo je da novi objekat unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite i omogućava zdravstvenim radnicima kvalitetniji i lakši rad sa pacijentima.

"Objekat bolnice je sada jedna jedinstvena funkcionalna i tehnološka cjelina, a to će direktno smanjiti različite vrste operativnih troškova. Ono što je važno jeste da će nova organizacija rada omogućiti da se kvalitetnije i brže radi", rekao je Šeranić.

Kako kaže, ona treba da ima istaknut urgentni blok, kao i da se odvoje urgentne procedure od redovnih, kao i poliklinički dio koji onemogućava miješanje pacijenata koji dolaze na konsultativne specijalističke preglede sa onima koji su u bolnici.

Šeranić je ukazao da oprema i takva vrsta organizacije omogućavaju kvalitetne i efikasne operativne tretmane.

"To znači da pacijenti za dva do tri dana završavaju operativni tretman i vrlo brzo se rehabilituju i vraćaju svojoj porodici i na posao", precizirao je Šeranić i dodao da je nova bolnica značajna za građane Doboja i šire regije, ali da će vremenom prerasti i u ustanovu koja će biti osnova za dalju saradnju sa Kinom.

"Putem 'Sinofarma', ali u budućnosti i drugih kompanija iz Kine sa kojima smo obavili razgovore, dobojskoj bolnici dajemo mogućnost da primjenjuje kinesko znanje, tehnologije i vještine i na neki način upotpunjuje uslugu", naglasio je Šeranić.

Inače, otvaranju novoizgrađene bolnice, između ostalih, prisustvovaće Šeranić, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kao i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, te Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice zvanično je počela u martu 2019. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije