Gradovi

Nevrijeme oštetilo i groblje (FOTO)

Nevrijeme oštetilo i groblje (FOTO)
Foto: Vesna Duka | Nevrijeme oštetilo i groblje

TREBINJE - Komunalne ekipe i druge nadležne službe u Trebinju, u srijedu, sutradan nakon velikog olujnog veremena, uglavnom su uklonili sve ostatke stabala i polomljenih grana po gradskim i prigradskim naseljima, ali još pomažu stanovništvu u raščišćavanju, dok se štete tek sabiraju.

Do sada je prijavljeno 55 manjih i većih oštećenja, a nadležne komisije će utvrditi u kojoj mjeri su prouzrokovane i kako pomoći stanovništvu Trebinja.

Nakon prvih i udarnih vijesti i pokazatelja koji su se bavili eventualnom ugroženošću stanovništva, stambenih objekata i vozila, kao i gradske infrastrukture, situacija na terenu pokazala je da štete ima više nego je to izgledalo na prvi pogled, pa je samo u  Gradskom groblju Podgljivlje stradalo nekoliko spomenika, kao i sitnog inventara, poput mermernih vazni i slično.

Nadgrobne ploče na spomenicima polomile su se ili su ih iz težišta izvalile slomljene grane stabala koja rastu oko zidova groblja, ali su i drveni krstovi koje je vjetar nosio lomili sitni mermerni inventar groblja, a prijave oštećenja se zaprimaju i iz seoskih područja, pa je broj od tridesetak prijava porastao na pedeset pet.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je odmah prvog dana obišao par najugroženijih objekata i domaćinstava, kaže da niko neće biti prepušten sam sebi, pa se nakon prve intervencije kod porodice Erkočević kojoj je u Starom gradu slomljeno drvo oštetilo krov, nakon postavljanja najlona po krovnoj kosntrukciji, drugog dana već sagledava mogućnost popravke toga krova i postavljanja crijepa.

"Činjenica je da je bilo i šteta u kojim su bila polomljena samo nekolika crijepa, ali je bilo i većih šteta, tako da smo mi formirali komisije i izaći ćemo na teren po svakom zahtjevu koji dobijemo nakon što ga građani zvanično predaju na protokol Grada Trebinja", kazao je Ćurić, napominjući da će izaći u susret svima koji su pretrpjeli ozbiljna oštećenja kuća, objekata, u njivama, ali i na automobilima koji nisu kasko osigurani.

Napominjući da su prioritet bili ljudski životi, a da se u cjelokupnom nevremenu nadležne ekipe nisu štedjele, čemu smo i sami bili svjedoci jer su svaki predah između naleta padavina i oluje koristili da oslobode barem putne dionice, Ćurić se zahvalio svima na pomoći i na razumijevanju.

Snabdijevanje električnom energijom u Trebinju je već normalizovano, dok snabdijevanje vodom nije bi bilo prekidano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije