Gradovi

Nastavljena gradnja zaštitnog zida od poplava

Nastavljena gradnja zaštitnog zida od poplava
Foto: Zlatan Čekić | Nastavljena gradnja zaštitnog zida od poplava

SANSKI MOST - Radovi na izgradnji zaštitnog zida od poplava na desnoj obali rijeke Sane, u naselju Jezernice, nastavljeni su ovih dana, a radi se o projektu koji zajednički realizuju općina Sanski Most i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Zid će se prostirati u ukupnoj dužini od oko 200 metara, sve do Mašinskog mosta na Sani, a na ovaj način pomenuto sansko naselje, ali i veći dio grada na desnoj obali rijeke biće kvalitetno zaštićeni od eventualnih poplava u budućnosti.

Vrijednost ovoga projekta iznosi 340.000 maraka i najvećim dijelom finansira se iz federalnih sredstava, a treba istaći kako je u ranijoj fazi, prije nekoliko godina, izgrađeno 700 metara perapetnog zida na ovome području.

Putem ranije raspisanog tendera za izvođača ovoga projekta izabrana je firma ECK iz Sanskog Mosta, dok će poslove nadzora vršiti firma "Radis" iz Istočnog Sarajeva.

Potreba za izgradnjom zaštitnog zida od poplava ukazala se nakon velikih poplava od prije tačno deset godina, kada se rijeka Sana upravo na ovom lokalitetu izlila iz korita, te potom poplavila gotovo sva naselja na desnoj obali, načinivši višemilionsku štetu. U katastrofalnim poplavama koje su Sanski Most pogodile sredinom maja 2014. godine poplavljeno je na stotine kuća, a ukupna šteta je tada procijenjena na više od 10 miliona maraka. S obzirom na to da se radi o kritičnoj lokaciji, može se očekivati da će se realizacijom ovog projekta znatno unaprijediti sistem zaštite od prirodnih nesreća na području Sanskog Mosta.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije