Gradovi

Nakon 12 godina Mostar dobio novog gradonačelnika Maria Kordića

Nakon 12 godina Mostar dobio novog gradonačelnika Maria Kordića
Foto: Anadolija | Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara

MOSTAR - Grad Mostar je dobio novog gradonačelnika - Marija Kordića, kandidata HDZ BiH za ovu funkciju.

Tako je grad na Neretvi poslije 12 godina dobio novog gradonačelnika, a Kordić će zamijeniti Ljubu Bešlića.

Kordić je, čim je pobijedio, rekao da će svoju snagu i energiju uložiti u rad kako bi u miru odgajali djecu, te zamolio za strpljenje i pomoć vijećnike.

"Meni je važno da radimo kao jedno, da budemo kao jedna duša. Od mene možete očekivati da ću biti motor grada. Od vas očekujem kad imate kakvu potrebu i sugestiju da me slobodno kontaktirate jer očekujem da radimo kao jedno. Mislim da je funkcija gradonačelnika da bude prvi među jednakima", poručio je Kordić vijećnicima.

Mostar je imao i vatromet povodom izbora novog gradonačelnika.

Kordić je pobijedio kandidata Koalicije za Mostar Zlatka Guzina osvojivši 17 glasova. Guzin je osvojio 16 glasova vijećnika u Gradskom vijeću. Dva listića u trećem krugu glasanja su bila nevažeća.

Kordiću je čestitao i protukandidat Zlatko Guzin, rekavši kako je zadovoljan što on i njegov kolega liječnik nisu upali u politikantstvo.

Inače, s obzirom na to da ni Guzin ni Kordić ni u trećem krugu glasanja nisu imali 24 glasa, odnosno dvotrećinsku većinu, prema tumačenju OHR-a iz 2009. godine, za pobjedu je dovoljna prosta većina.

Kordić je, inače po struci ljekar, direktor Doma zdravlja Mostar i novo lice u politici ovog grada.

Vijećnici su danas u drugom krugu tajnim glasanjem 17 glasova dali Mariju Kordiću, a 14 Zlatku Guzinu, dok su četiri glasačka listića bila nevažeća.

Sjednici je prisustvovalo 35 vijećnika.

Podsjećamo, iz utrke za poziciju gradonačelnika ranije su ispali kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija, koja je dobila dva glasa, i Arman Zalihić (SDP), koji nije imao nijedan glas.

U Gradskom vijeću HDZ ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11, SDP tri, Hrvatska republikanska stranka tri, Naša stranka dva, Prva mostarska partija dva i Srpska lista "Ostajte ovdje" jednog.

S obzirom na to da je novi gradonačelnik Mostara iz reda hrvatskog naroda, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara umjesto nedavno izabranog Ivana Zelenike bit će Salem Marić iz Kolacije za Mostar jer po Statutu grada Mostara predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog naroda.

Mario Kordić i ranije je "Nezavisnim" rekao da očekuje poziciju jer je HDZ pobjednik na ovim izborima i ima puni legalitet na izbor gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije