Gradovi

Međugeneracijska solidarnost starih osoba u Trebinju

Međugeneracijska solidarnost starih osoba u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Međugeneracijska solidarnost starih osoba u Trebinju

TREBINJE - Centar za socijalni rad Trebinje uveo je novu praksu da u okviru programa kućne njege i brige o starim i nepokretnim osobama štićenici Dnevnog centra za stare odlaze sa socijalnim radnicima kod manje pokretnih starih lica kako bi im pravili društvo i porazgovarali s njima, što je neophodno za mentalno zdravlje svih.

Socijalna radnica Tanja Manojlović, voditelj slučaja na uslugama za stare osobe Centra za socijalni rad Trebinje, kaže da je ovo dobra praksa i kada su u pitanju članovi starih samačkih domaćinstava, ali i za korisnike usluga Dnevnog centra.

"Mi smo i u okviru obilježavanja Nedjelje starih osoba, u partnerstvu sa Kolom srpskih sestara, obišli stara samačka domaćinstva, odnosno lica koja su nepokretna i koja su u stanju socijalne potrebe, a sa nama su bili i korisnici usluga Dnevnog centra, radeći tako na međugeneracijskoj solidarnosti, a to se pokazalo kao dobra praksa koja pomogne i jednim i drugim starim osobama", kazala je Manojlovićeva.

Napominjući da se Dan starih osoba i obilježavao pod motom "Dostojanstveno starenje", ona kaže da su ovakve posjete pokazale kako su razmjene priča, iskustava koje stare osobe razmjenjuju kada je starost u pitanju, i te kako dobro došle i jednima i drugima.

"Ono što je specifično za našu lokalnu zajednicu jeste da smo uspjeli da uvedemo i taj vid brige o starim osobama, da oni koji imaju potrebu za pojačanom njegom budu zbrinuti i na ovaj način, da budu pod nadzorom hraniteljskih porodica, odnosno ljudi koji brinu o njima, a ne da budu smješteni u gerijatrijski dom, a osim razgovora sa socijalnim službama, kao sagovornike smo priključili i ljude njihove generacije", dodaje Manojlovićeva.

Njegosava Grčić, koja je u Trebinje doselila prije pet godina, od juna je korisnica Dnevnog centra za stare i ovakve aktivnosti obilaska onih koji su stari i nemoćni prihvatila je sa oduševljenjem.

"Bila sam sa Tanjom u obilasku hraniteljskih porodica i to mi se jako svidjelo, pored ostalih aktivnosti i zanimacija koje ovdje imamo, jer, koliko god da nas nekoliko dolazimo u Centar, razgovori sa ljudima u hraniteljskim porodicama su i jako zanimljivi i jedno novo iskustvo za nas", kaže Grčićeva.

Kaže da ju je naročito ganula briga socijalnih radnika o starim i nepokretnim osobama u stanju socijalnog staranja, ali se i o korisnicima Dnevnog centra jako brinu.

Ona sama se u rad Centra uključila tek prije nekoliko mjeseci, ali s obzirom na to da jako voli ručni rad, u kišnom i hladnijem vremenu koje slijedi iskoristiće boravak ovdje za ručni rad.

U okviru obilježavanja Nedjelje starih, korisnici Centra su, zajedno sa aktivistima Crvenog krsta, obišli i novi vidikovac iznad Trebinja, a planirane su i posjete Udruženju djece i omladine ometene u razvoju, te svečani ručak za korisnike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije