Gradovi

Manastir Tvrdoš proslavio slavu: Molitva za sabornost i vjeru

Manastir Tvrdoš proslavio slavu: Molitva za sabornost i vjeru
Foto: Vesna Duka | Manastir Tvrdoš proslavio slavu: Molitva za sabornost i vjeru

TREBINJE - Arhiepiskop mostarsko-trebinjski i mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije služio je, zajedno sa igumanom Savom i sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, u manastiru Tvrdoš svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave ovog hrama - Uspenija Presvete Bogorodice, pozivajući na sabornost i vjeru u Boga i Majku Božju.

On je kazao da je Bogorodica svojom ljubavlju pokazala da je ona, u stvari, slika same crkve.

"Ona je i slušala i držala riječ Božju prije nego što je postala Majka Gospodnja. Svako za sebe, u svojoj slobodi, treba da bude otvoren za svjetlost Božju koja se desila, a srce čovječje treba da se pripremi i otvori vrata da bi Bog mogao da obitava u njemu. Tako se i srce djevojčice Marije otvorilo jer je živjela po jevanđelju i prije nego što je rodila Hrista", rekao je vladika Dimitrije, napominjući da je ona čudesna ličnost i centar spasenja roda ljudskoga.

Episkop Dimitrije je izrazio i vjeru u sve one bogobojažljive ljude zahvaljujući kojima se gradi bolji život, pozivajući i one koji manje vjeruju da se okrenemo jedni drugima radi sopstvenog napretka i napretka cijele zajednice.

Podsjetivši da je slava manastira Tvrdoš praznik cijelog grada Trebinja, iguman tvrdoški otac Sava je pozdravio sve prisutne koji su se sabrali oko ovog manastira, od Trebinja do daleke Amerike.

Nakon liturgije je uslijedila svečana litija oko hrama i lomljenje slavskog kolača, poslije kojih je uslijedila i trpeza ljubavi na kojoj su se okupili svi vjernici, među kojima i ličnosti iz javnog i političkog života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije