Gradovi

MUP KS predstavio nova oklopna vozila

MUP KS predstavio nova oklopna vozila
Foto: MUP KS | MUP KS predstavio nova oklopna vozila

MUP Kantona Sarajevo-Uprava policije predstavili su danas nova vozila za specijalne namjene - tri oklopna vozila marke Roshel Senator AC, koja su namijenjena za širok spektar operacija.

Njihova ključna uloga obuhvata patrolne i izviđačke misije, komandovanje, transport te podršku jedinicama za specijalne operacije. Vozila mogu prevoziti do deset specijalno opremljenih policajaca, čineći ih neophodnim u situacijama koje zahtijevaju brz i siguran transport, te poslužiti kao sredstvo za uspostavljanje barikada u kriznim situacijama. Ova vozila bit će ključna i u  specijalnim akcijama koje zahtijevaju vrhunske tehničke performanse i otpornost na različite vremenske uslove.

Osim toga, predstavljeno je i specijalno vozilo TOMA koje se koristi u prilikama narušenog javnog reda i mira u većem obimu, a ima mogućnost gašenja požara i dostave pitke vode. Specijalna vozila nabavljena su u okviru strateškog jačanja i opremanja policije u Kantonu Sarajevo, a njihova ukupna vrijednost iznosi skoro pet miliona KM.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, cilj je izgraditi najbolju i najjaču specijalnu jedinicu u državi, te je najavio da je ovo samo prvi kontigent oklopnih transportera kojima se planira opremiti Uprava policije. Dodao je da se trenutno provodi postupak nabavke za još dva vozila, te uporedo pokreće nabavka još dva. Sigurnost i životi policijskih službenika su na prvom mjestu, te je ministar najavio da će za svakog od njih nabaviti najsavremeniju zaštitnu opremu, tzv. plate carriere.

“Strateškim jačanjem i opremanjem naše policije, a prije svega kapacitiranjem ljudskim resursima i zapošljavanjem najboljih, najspremnijih i najsposobnijih mladih ljudi, mi stvaramo policiju Kantona Sarajevo koja će biti STUB sigurnosti, zaštite i povjerenja za sve građane ovog grada. Ponosno ističem da, dok mi ovdje stojimo, 245 naših najboljih kandidata sprema se za obuku na Policijskoj akademiji za nove policijske službenike, a uporedo s tim najavljujem da za nekoliko dana raspisujemo konkurs za prijem još 200 policajaca. Ne zaboravite i da policijski službenici u KS imaju najbolja primanja, posebno najbolje dodatke na plate, u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i šire”, izjavio je ministar Katica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije